Märkliga kraschen i speedway-premiären – föraren försvann

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen inleddes elitserien i speedway och i Smålandsderbyt där Västervik slog Vetlanda med 50-40 skedde en märklig krasch. I heat åtta kom hemmalagets Bartosz Smektala för nära det skyddande staketet – och försvann.

På banan låg bara hans motorcykel kvar utan förare. Sjukvårdare skyndade till platsen och fick lyfta fram en gömd Smektala, som turligt nog klarade sig bra och efter ett par minuter kunde resa sig.

Och Smektala skulle komma tillbaka med bravur. Med tio heat körda ledde hemmalaget med 33–27. Det stora hotet stavades Bartosz Zmarzlik, som hittills stått för full pott för sitt Vetlanda.

Smektala kom tillbaka efter kraschen

I elfte heatet fick dessutom gästerna ett gyllene läge att gå ikapp. Nicki Pedersen blev utesluten då han gått på för hårt mot Brady Kurtz i sista kurvan. Men Västerviks kvarvarande förare i heatet Peter Kildemand körde in som etta och hemmalaget behöll ledningen.

Och i tolfte heatet var det Bartosz Smektalas tur. Att han hade kraschat märktes inte av när han tillsammans med Jack Holder körde hem en femetta och sänkte Vetlandas hopp om reducering.

Piraterna vann i elitserie-återkomsten

I övriga matcher under tisdagen stod kumlalaget Indianerna för en utklassning och besegrade Masarna med 57-33. Matchen mellan Lejonen och Rospiggarna fick ett abrupt slut efter heat 13 när regn och hagel drog in över Gislaved. Men matchen slutade med seger till hemmalaget med 43-35.

Och i Motala visade Piraterna att de är tillbaka på allvar i speedwayens finrum när de besegrade SM-vinnaren Smederna med  48-42. Mycket tack vare danska duon Michelsen och Iversen som båda värvats från just regerande mästarlaget Smederna inför säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.