Smederna firar SM-guldet 2019. Foto: Bildbyrån

Smederna ställer inte upp utan publik: ”Kan inte riskera vår ekonomi”

Uppdaterad
Publicerad

Elitserien i speedway har fått klarteckan att starta 11 augusti – men det kan bli utan SM-guldvinnaren Smederna. Klubben kommer inte att köra utan publik.

– Vi kan inte riskera vår ekonomi, säger ordföranden Tobias Spångberg till SVT Sport.

Tidigare i dag kom beskedet att elitserien drar igång den 11 augusti men lättar inte restriktionerna i Sverige under sommaren blir det en speedwaysäsong utan publik – och utan Smederna.

– Vi är positiva till en start den 11 augusti men vi måste få ett besked om det blir publik på matcherna. Vi kan inte köra en säsong utan publik, det är för stor del av våra intäkter och vi kan inte riskera vår ekonomi, säger klubbens ordförande Tobias Spångberg till SVT Sport.

Utan publik minskar intäkterna drastiskt, berättar Spångberg.

– Som det ser ut nu får vi inget stöd från vårt förbund. Det är bara pengarna som vi får in, från sponsorer och publik, som vi ska leva på och tappar vi hälften så går det inte.

Utan publik skulle Smederna, som vunnit SM-guld tre år i rad, behöva köra med kraftigt reducerad budget och det är inget alternativ för klubben.

– Det är fel mot publik och sponsorer om tar betalt för ”topp-speedway” men sedan levererar en produkt som är sämre än vad de betalar för.

Senast den 21 juli vill Smederna få ett besked om det blir publik eller inte till elitseriepremiären.

– Då har vi tre veckor på oss att förbereda säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.