Dackarnas Maciej ”Magic” Janowski var den stora skillnaden när Dackarna tog sig till SM-final. Foto: Johan Ejeborg

Dackarna klart för SM-final efter drömstart

Uppdaterad
Publicerad

Dackarnas Maciej ”Magic” Janowski tog fyra poäng totalt i den första semifinalen mot Västervik.

I returen i Västervik var Janowski sådär ”magisk” han kan vara.

Hans elva poäng i matchen bidrog starkt när Dackarna körde sig till SM-final efter seger 49-41 och totalt 96-84 över två matcher.

Dackarna gick på knock i den andra semifinalen mot Västervik.

Efter sju heat hade Dackarna gått fram till ledning med 27-15 och med fyra poäng med sig i ryggen från tisdagens första semi (47-43), hade de 16 starka poäng att bygga vidare på.

Mycket av drömstarten berodde på förvandlingen i polska stjärnan Maciej ”Magic” Janowskis körning.

Janowski tog fyra poäng totalt igår – i onsdagskvällens retur hade han kört in nio poäng efter sju heat.

Västervik försökte komma ifatt. Hemmalagledaren Morgan Andersson toppade in VM-stjärnorna Artem Laguta och Fredrik Lindgren.

Men när inte ens det hjälpte var Västervik ett slaget lag.

–  Jag har inga ursäkter. Vi möter ett riktigt bra lag.  Det är små marginaler, men i dag var vi inte riktigt där. Dackarna vann välförtjänt, säger Västerviks lagledare Morgan Andersson till SVT Sport.

”Dags att visa det nu”

Dackarna avgjorde i heat tolv när Tai Woffinden och Rasmus Jensen körde in 4-2 (41-31) och skaffade sig ett ointagligt övertag i matchen.

– Vi har ett väldigt bra lag på papperet, och jag sa till killarna innan matchen att det är dags att gå ut och visa det nu. Och det gjorde vi. Det var en gedigen laginsats, säger Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg efter matchen.

Dackarna ställs nu mot Smederna i nästa veckas SM-finaler. Det blir för övrigt tredje gången sedan 2017 som Dackarna och Smederna möts i en SM-final.

– Smederna är bra. Vi hade dem på gaffeln i Eskilstuna i grundserien, men då vände de i sista heatet. Men vi är liksom inte nöjda med att gå till final. Målsättningen är att vinna ett guld. Och jag ska göra allt som står i min makt att guldet ska till Dackarna, fortsätter Teurnberg.

Artikeln uppdateras.

SM-semifinaler 2:2

Västervik-Dackarna 41-49 (84-96)

* Dackarna till SM-final

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.