Dackarnas Rune holta och Peter Ljung jublar under första SM-finalen. Foto: Bildbyrån

Dackarna vann första SM-finalen efter dramatiskt avslut

Uppdaterad
Publicerad

Den första SM-finalen av två mellan Dackarna och Rospiggarna stod länge och vacklade. Men landade efter en jämn match och ett häftigt sista heat med seger för hemmalaget Dackarna. ”Vi har ena handen på SM-bucklan och det är upp till oss att försvara den handen och sätta dit nästa med”, säger Dackarnas Peter Ljung.

Inför 15:e och sista heatet i SM-final 1 hade Dackarna en tvåpoängsledning i en mycket jämn final. Peter Ljung och Patryk Dydeck fixade segern med en 5-1:a och seger 48-42 för hemmalaget efter kvällens sista omgång. Men frågan är om sex poäng räcker inför returen som avgörs redan under onsdagskvällen.

– Det blir vansinnigt tufft, men det hade det blivit om vi så hade haft tolv poäng i morgon, säger Ljung.

– De var mycket bätte än oss sista heaten. De drog iväg och hade bättre fart än oss. Vi har lite att jobba på tills i morgon, säger Rospiggarnas Andreas Jonsson.

Drömöppning för Dackarna

Rospiggarna ses som favoriter i SM-finalen, men det var Dackarna som fick en drömöppning i SM-final 1, hemma i Målilla, med 5-1 i kvällens första heat. Kacper Gomolski vann heatet från innerbana, och Dudek in som tvåa med två poäng. Anmärkningsvärt att Rospiggarnas Jason Doyle nollade i SM-finalens öppningsheat.

Jonssons besked

Intressanta frågeställningar inför tredje heatet; Hur mår Andreas Jonsson – tillbaka efter skador på nyckelben, revben och tumme. Och hur kör han? Svaret: Taktiskt imponerande, och vacker paråkning tillsammans med Jacob Thorsell. Duon fixade en välbehövlig 5-1:a för Rospiggarna, med Thorsell som heatsegrare. Bästa tänkbara svar för bortalaget med Jonsson tillbaka, och klar heatseger och kontakt.

Andreas Jonsson, som gav SVT Sport besked att han kommer finns med i SM-final 2 onsdag, fick behandling under tisdagens final:

– Det kändes okej tycker jag, det var mest obehagligt med tejpning. Jag åkte på och kände inte någon större smärta.

Noterbart efter fyra körda heat inför 5272 personer i Småland var annars att Dackarnas Rune Holta började finalen svagt. Facit efter två körda heat; nollad och en enpoängare.

Thorsells trygghet

Rospiggarnas Jacob Thorsell har imponerat hela säsongen. Han fortsatte att övertyga inledningsvis i finalen. I femte heatet kom kvällens andra heatsegern. Ett tufft heat där tre heatsegrare under inledningsomgångarna ställdes mot varandra.

Kvällens racemässigt bästa heat var kvällens sjunde. Underhållning när Dackarna hade en 5-1:a på gång, när Andreas Jonsson visade prov på mäktig körning. Han tog Gomolski på innern och snyggade till förlustsiffrorna i heatet till 4-2. En heatseger som gjorde att Dackarna på nytt tog ledningen, 22-20.

Brände motorn

Dackarnas Peter Ljung brände motorn i heat nio, och kunde inte köra vidare. Något som bäddade för Rospiggarnas andra 5-1:a för kvällen, och ledning för första gången i matchen för Hallstaviklaget. Jason Doyle fick efter en trög inledning med sig tre poäng, och Timo Lahti följde upp med två.

Utesluten Lindman

I elfte heatet uteslöts Rospiggarnas John Lindman efter att han kört in i Magnus Karlsson, och gått omkull. Lindman med för hårt tryck på gasen fick inte vara med när heatet startades om. Han reste sig relativt snabbt och såg ut att vara okej.

Rune Holta med två nollor och en enpoängare i kolumnen inledningsvis spottade upp sig under slutdelen av matchen och grejade två raka heatsegrar, i elfte och tolfte heatet.

Men frågan är om Dackarnas segersiffror hade varit större om laget totalt under finalen inte haft tekniskt strul tre gånger om. Efter Peter Ljungs brända motor åkte Kacper Gomolski på punktering och nollade i heat 13. Poäng som Dackarna skulle ha behövt med sig inför returen?

Besked svenska mästare 2016 onsdag

Efter kvällens första uppgörelse står det klart att Dackarna har tagit greppet om bucklan. Vetlanda har vunnit SM i speedway de två senaste åren. Redan under onsdagskvällen får vi besked om vilka som blir 2016 års svenska mästare, då ett nytt namn ska in på SM-pokalen.

– Vi överraskade många idag tror jag, säger Dackarnas Rune Holta.

– Nu gäller det att ladda och hoppas på att de känner press på hemmabanan däruppe, det blir kul, fortsätter Holta.

Favoriten Rospiggarna är i brygga inför finalreturen hemma i Uppland. Lagledaren Mikael Teurnberg:

– Det blir lite press. Men vi är starka hemma. De fyra första heaten blir viktiga. Jag skulle vilja komma ikapp så fort det går. Drömmen vore en 5-1:a i första heatet, men det funkar inte riktigt så.

– De fick ut max av laget. Stor eloge till dem. Dackarna är duktiga, åker fort, och hittar spår som inte vi gör. Vi måste tagga upp, fortsätter Mikael Teurnberg.

Det sammanlagda resultatet från de två SM-finalerna är det som gäller – så kallade fotbollsregler.

Laguppställning SM-final 1 Dackarna-Rospiggarna

DACKARNA

Förare

1. Patryk Dudek

2. Kacper Gomolski

3. Maciej Janowski

4. Mikael Max

5. Peter Ljung

6. Rune Holta

7. Magnus Karlsson

ROSPIGGARNA

Förare

1. Jason Doyle

2. Timo Lahti

3. Andreas Jonsson

4. Jacob Thorssell

5. Martin Vaculik

6. John Lindman

7. Max Fricke

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.