Peter Ljung, som nu kör för Västervik, rasar mot gamla klubben Vetlanda. Foto: Bildbyrån

Speedwayföraren Peter Ljung mister pengar från Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

När Vetlanda tidigare i veckan gick i konkurs tappade Peter Ljung, 39, stora pengar.

Den profilerade speedwayföraren är starkt kritisk till sin forna klubb.

– Man har pissat på sina egna förare. Det är jävligt ruttet, säger han uppgivet till SVT Sport.

Anrika Vetlanda Speedway försattes i konkurs i onsdags på grund av skulder på flera miljoner kronor. Samtidigt drar man sig ur den högsta ligan.

Vetlanda har sedan 2015 gjort förlust på nästan tolv miljoner kronor och när konkursen blev definitiv stod det klart att man hade skulder på över tre miljoner kronor.

Veteranen Peter Ljung är uppvuxen i staden och började köra speedway på motorstadion som tolvåring.

När fjolårssäsongen tog slut lämnade 39-åringen klubben och skrev på för Västervik istället.

Han vittnar nu om hur moderklubben missköt ekonomin senaste säsongen.

Flera förare fick inte sina löneutbetalningar i tid och för honom själv brinner närmare 100 000 kronor inne nu när Vetlanda är bankrutt.

– Visst, det är ingen förmögenhet men det är ansenliga summor och samtidigt har vi förare kommit från två coronaår, så vi har ju kommit från ett stålbad. För egen del hade jag en betalning kvar och det var förfallodag samma dag som konkursen. Så det blir ju ingenting med de pengarna. De släpade med löner hela förra säsongen. Vi hade kunnat vägra köra redan under säsongen och då hade ju läget sett brutalare ut för dom redan tidigare, men vi har ställt upp och kört utan att få betalt. Man har pissat på sina egna förare. Det är jävligt ruttet, säger han uppgivet till SVT Sport.

”Alla utlandsproffs har fått sina pengar”

Har du haft koll på att det varit illa ställt med ekonomin?

– Inte att det varit så dåligt. Men jag vet att man förstört mängder med pengar under många års tid och det har varit väldigt bristfälligt ansvarstagande. Att sitta i en bolagsstyrelse och köra miljonback år efter år och inte se att man behöver vända det, då är man inte kompetent till mycket om du frågar mig. Man behöver inte ha så många tomtar på loftet för att fatta att det inte går. Men man har bara ignorerat och kört på.

Var det självklart att lämna för Västervik efter säsongen?

– Ja, det var det. Det var så bristfälligt med allt. Vi har legat ute med pengar i ett halvår. Jag vet att alla utlandsproffs fått alla pengar. Jag tror även de andra svenskarna fått alla pengar. Nu är det inte så att det är jag eller någon annan. Men det är helt uppåt väggarna vem det än gäller.

– Det här är min moderklubb. Vi är där och gör samma jobb, men de har alltid satt utlandsproffsen i första hand och sett till att de mår bra.

Känner du att de utnyttjat att du är från trakten?

– Ja, lite så. Sen blir det att man utnyttjar folks godhet lite grann. Jag själv hade kunnat satt dom i konkurs i oktober månad när de var skyldig mig 400 000 kronor. Men det ville jag inte. Jag ville hitta en utväg och då lade vi en avbetalningsplan.

SVT Sport har sökt Vetlandas ordförande för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.