Foto: Bildbyrån

Sportchefen: Sju veckor med livesport i SVT

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

I vintras sände vi sex VM på raken. Nu är det dags för ett nytt sportmaraton i SVT. 

På fredag den 21 maj börjar racet. Den 11 juli är det målgång. 51 dagar och 363 sändningar senare. 

Åsa Edlund Jönsson

Sportchef

Planen är sju magiska veckor tillsammans med er tv-tittare och några av Sveriges mest folkkära landslag. I tablån hittar ni bland annat VM i ishockey med Tre Kronor och herr-EM i fotboll. Men det blir också basket, orientering, ridsport, rally, friidrott, nyhetssändningar, granskningar och mycket, mycket mer. 

Vår ambition, att sända från stora evenemang med blågula landslag och ha Sveriges bredaste sportbevakning, kommer verkligen att synas i tv-rutan under den här perioden. 

Först ut är hockey-VM mellan 21 maj-6 juni. SVT sänder alla matcher exklusivt. Det är den största hockeysatsningen vi någonsin gjort och vi välkomnar hela svenska folket till SVT under dessa veckor, för så populärt är hockey-VM. När vi sände 2019 var hockey-VM det mest tittade tv-programmet i alla åldrar och i alla målgrupper.  

Tre Kronor kommer revanschsugna till VM. För två år sedan blev det respass redan i kvartsfinalen. Nu håller vi tummarna för en guldmatch för Sverige på självaste nationaldagen 6 juni.

Sveriges premiärmatch i SVT

Fem dagar efter VM är det dags avspark i fotbolls-EM. Öppningsmatchen den 11 juni ser ni i TV4, som vi delar mästerskapet med. Men Sveriges premiärmatch direktsänds i SVT och det är inte vilken match som helst. Så boka tv-soffan, dra på blågula tröjan, ta ledigt från jobbet och ladda rejält för klockan 21.00 den 14 juni visar vi Spanien-Sverige! 

Fotbollsmästerskap i SVT och TV4 är sedan 2016 de mest populära sportsändningarna i svensk tv. Inte ens OS samlar lika många svenskar. Fotbollsmästerskapen driver också på tv-utvecklingen. Under VM 2018 satte SVT svenskt rekord i streaming när Sverige mötte Mexiko, terabitvallen knäcktes och vi såg en tydlig förflyttning från traditionell linjär-tv till konsumtion via SVT Play. Att ni tittare vill ta del av sport när, var och hur ni själva vill blev uppenbart och det skedde ett paradigmskifte i tv-branschen.    

Utöver EM sänder SVT flera andra fotbollshöjdare också. Den 30 maj sänder vi finalen i Svenska cupen för herrar, vi sänder avgörandet i U21-EM och dessutom bjuder vi på damlandskampen mellan Sverige-Norge den 10 juni.

Foto: Bildbyrån

Inte bara fotboll och ishockey

Sveriges två populäraste sporter, fotboll och ishockey, dominerar alltså tablån den närmsta tiden men vi bjuder också på många andra höjdpunkter med svenska idrottsstjärnor. Eller vad sägs om… 

…rally-VM med Oliver Solberg. I italienska rallyt på Sardinien 3–6 juni får vårt värmländska stjärnskott en ny chans mot världens bästa rallyförare. SVT sänder självklart även övriga tävlingar från rally-VM i perioden. 

…VM i orientering i juli. Nyligen vann Tove Alexandersson och Emil Svensk EM-guld direkt i SVT. Blir det nya medaljer om några veckor för svenska orienteringslandslaget? 

…Peder Fredricson på hemmaplan när Global Championship Tour kommer till Stockholm. Klassiska stortävlingen Gothenburg Horse Show fick ställa in tidigare i vår men nu får alla ridsportälskare chans att se världens bästa direkt i SVT.  

…Armand Duplantis med sikte på riktigt höga höjer i Diamond Leauge och andra svenska stjärnor i Folksam GP. Plus morgondagens stjärnor som visar upp sig i U23-EM i friidrott i juli. 

Sen kommer vi att sända hela SM-finalserien i basket för herrar och varje dag får ni dagens viktigaste nyheter och bästa sportbilder paketerade i Sportnytt som sänder både morgon och kväll. 

Jag kommer också snart kunna berätta om ytterligare sportsändningar som väntas i SVT men det är hemligt ett litet tag till. 

Nu kör vi! 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Sportbloggen

Mer i ämnet