Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Armand Duplantis slår sitt eget världsrekord – hoppar 6,22 meter. Foto: SVT

Nytt världsrekord av Duplantis – flög högt över 6,22

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrenterna rev ut sig på 6,01 samtidigt som Armand Duplantis svävade över med gott om marginal.

Sedan bad han funktionärerna att hissa upp ribban på världsrekordhöjden 6,22 – och klarade den i det tredje försöket.

– Det betyder ännu mer att jag fick göra det på Renauds (Lavillenie) hemmaplan, säger Duplantis till SVT Sport.

Det blir ingen start för Armand Duplantis i inomhus-EM i Turkiet som inleds om några dagar, men det hindrar inte honom från att tävla lite ändå.

Under lördagskvällen ställde han upp i en gala i franska Clermont-Ferrand som arrangerades av hans stavhoppspolare och ungdomsidol Renaud Lavillenie.

Efter att konkurrenterna tackat för sig på 6,01 bad Duplantis arrangörerna att hissa upp ribban till världsrekordhöjden 6,22.

Det första försöket var riktigt bra, men Mondo lyckades nudda ribban med sitt ena lår och riva.

Det andra försöket var betydligt sämre.

I det tredje försöket stämde det bättre – och Duplantis tog sig över den nya världsrekordhöjden med närmare tio centimeters marginal till ribban. Hans sjätte världsrekord.

”Svårt förstå”

– Det betyder jättemycket och det betyder ännu mer att jag fick göra det på Renauds hemmaplan, det är svårt att förstå faktiskt. Det är svårt att förklara hur mycket han har betytt för mig så att slå världsrekord på hans hemmaplan i hans tävling känns nästan overkligt, säger Duplantis till SVT Sport och fortsätter:

– Jag vet hur svårt det var för honom att inte kunna vara med och tävla, men han ville så hemskt gärna att jag skulle slå världsrekordet och när jag gjorde det så delade vi en så underbart speciell stund tillsammans.

”Måste förstå hur mycket han betytt för mig”

Ja, jag såg att han sprang fram och slängde sig över dig på mattan efter världsrekordet och att ni kramades länge.

– Du måste förstå hur mycket han betytt för mig. Han har varit min största förebild så länge jag kan minnas och när jag började hoppa på touren när jag var 17 år så tog han alltid hand om mig och sa att jag var speciell och det gav mig så mycket självförtroende. Han hjälpte mig med allt, han betyder så mycket för mig.

Det såg ut som att du var tio centimeter över ribban. Är det här bästa hoppet du gjort i din karriär?

– Jag har inte sett det än, haha. Jag måste kolla först men det kändes bra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.