Slog världsrekord – i sitt första senior-VM

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Eriksson, 23, klev in i sitt första senior-VM i styrkelyft – och satte nytt världsrekord i bänkpress i 74-kilosklassen. Eriksson lyfte otroliga 245,5 kilo – och blev fyra i totalen.

– Det känns riktigt kul. Skönt att få det officiellt, säger han om rekordet till SVT Sport.

VM i styrkelyft i Halmstad blev en enorm succé för Alexander Eriksson som blev världsrekordhållare när han tog omkring tre och en halv gånger sin egen kroppsvikt i bänkpress.

– Det känns riktigt kul. Skönt att få det officiellt, det är en vikt jag klarat på mindre tävlingar men det måste vara på internationell tävling för att räknas.

Känner man direkt att ”det här lyftet fixar jag”?

– Jag kände det ganska snabbt. Man känner tidigt om man har lyftet eller inte, och sen är det bara pressa tills det är klart.

Det tidigare rekordet löd 245 kilo och sattes 2014.

Erikssons liverapport – över telefon

Trots det slutade mästerskapet med en något besviken 23-åring. Han var bara ett norskt marklyft från att bli bronsmedaljör.

SVT Sport ringer upp Eriksson som precis klarat sitt sista marklyft och under samtalet väntar in konkurrentens sista lyft.

–  Nej, han fixade det... Det blev en fjärdeplats, konstaterar Eriksson.

– Det var synd men jag har gjort mitt bästa i alla fall.

De tre grenarna som ingår styrkelyft är bänkpress, marklyft och knäböj. Vann i Halmstad gjorde Jaroslaw Olech, Polen.

”Makalöst”

Styrkelyftsförbundets sportchef Robert Ericsson är helt lyriskt över Erikssons VM-prestation.

– Det är makalöst! Han går rakt från juniorålder rakt in i senior-världseliten. Han är absolut på pallplats i nästa VM, säger han.

Även om det var första världsmästerskapet på seniornivå var målsättningen solklar.

– Målet var att jaga världsrekordet och ta en pallplats. Så jag fick ju världsrekordet i alla fall, säger Alexander Eriksson.

Och du gör det i det första senior-VM. Var du nervös?

Man är alltid nervös inför tävling, men samtidigt självsäker och jag tror på min egen förmåga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.