”Pippi” från Halmstad stöter på tufft motstånd i styrkelyft-VM

Publicerad

Den femte november drar styrkelyft-VM på Halmstad Arena igång. Drygt 350 personer kämpar mot varandra och 20-årige Mia ”Pippi” Engrenius är den enda hallänningen som deltar i tävlingen. Men då hon fortfarande är junior blir det svårt att lyfta tyngst i världen.

När SVT Nyheter Halland når Mia ”Pippi” Engrenius några dagar innan VM är hon förkyld. Men det verkar inte hindra henne från att se positivt på det kommande evenemanget.

– Det blir en jävligt bra erfarenhet att ha med sig i framtiden att tävla mot de äldre, säger hon.

Sverige har jobbat hårt med att fylla samtliga viktklasser. Eftersom tävlingarna sker på hemmaplan har man även låtit juniorer vara med och tävla. Mia Engrenius är en av dem. Det är 18 stycken i hennes viktklass och hon är rankad på elfte plats.

– Egentligen har jag ingen chans att vinna. Jag ser det mest som en rolig grej, så känner ingen större press, förklarar hon.

Marklyft starkaste gren

Senast SVT Nyheter Halland träffade 20-åringen var strax innan årsskiftet. Redan då hade hon en lång meritlista bestående av två VM-guld, två EM-guld, ett NM-guld, SM-guld för juniorer och för seniorer och flera världsrekord som ännu håller.

– Sedan dess har jag även tagit ett VM-silver i bänkpress och två EM-guld i bänk-och styrkelyft, berättar hon.

Tror du ändå inte du har någon chans, med tanke på vad du presterat hittills i karriären?

– Har jag mitt livs mirakeldag skulle jag kanske kunna ta en medalj. Det brukar gå bra i den grenen, svarar hon.

Vill uppmärksammas mer

Det är ett 40-tal länder som tävlar och Mia Egrenius lyfter fram Ryssland, Ukraina och Norge som bra motståndare.

– Men även Sverige är bra. Alexander Eriksson, min coach, är rankad på fjärde plats. Det är som poesi att se honom lyfta. Vi har nog en chans, säger hon.

Att världsmästerskapen sker i hennes hemstad ser hon som positivt. Men hon menar att det borde uppmärksammas mer att Halmstad har en hemmalyftare med i spelet.

– Jag tror det skulle locka mer publik, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer