Styrkelyft-VM 2018 äger rum på Halmstad Arena. Lyftaren på bilden heter David Stenström. Foto: TT

350 personer gör upp om att lyfta tyngst i världen

Publicerad

Drygt 350 deltagare kommer göra upp om VM-medaljerna den 5-10 november på Halmstad Arena. Styrkelyft avgörs i delmomenten bänkpress, knäböj och marklyft. Medaljer delas ut i alla delmoment, samt totalt.

Halmstads rykte som evenemangsstad blev avgörande när det internationella styrkelyftförbundet, IPF, sommaren 2017 valde ny arrangörsstad för VM 2018 efter att ryska Ufa inte fullföljt sina åtaganden i förberedelserna.

 Det svenska styrkelyftförbundet och företaget Eleiko kontaktade då Destination Halmstad, och gemensamt beslutade de att ta chansen.

– Det är andra gången det arrangeras ett VM i Halmstad i år, vilket jag tycker är stort och jättekul. Mycket bygger på att vi har ett företag som är världsledande på utrustningen som används i sporten, säger Ann Johansson, projekt- och evenemangschef på Destination Halmstad.

Cirka 40 länder tävlar mot varandra i kampen om att lyfta tyngst och bäst. Hur många besökare som väntas komma finns det inget svar på i nuläget.

– Vi har ännu ingen siffra. Vi har dock tidigare hört att stykelyft-VM inte brukar locka särskilt många. Men förhoppningsvis ändrar det på sig nu när det sker i en svensk stad som Halmstad, säger Ann Johansson.

Tio svenskar deltar i världsmästerskapen i styrkelyft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.