Efter svåra skadan – stjärnan bakom SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan kunde Sophia Waldemarsson inte lyfta tungt.

Men stjärnan hann tillbaka från sin skada – i dag ledde hon sitt HAK Greppet till SM-guld i styrkelyft.

– Hennes bänkpress ger 30 poäng mer än närmsta konkurrent, där är en stor del av differensen, säger SVT:s gästexpert Thomas Högberg.

Sophia Waldemarsson, som har ett VM-guld i styrkelyft från 2017, har precis kommit tillbaka efter en svår skada. För bara två veckor sedan började hon lyfta tungt men trots den korta uppladdningen levererade stjärnan i SM-finalen.

Waldemarsson, som väger 49 kilo, dominerade framför allt i bänkpressen vilket la grunden till guldet.

– Hennes bänkpress ger 30 poäng mer än närmsta konkurrent, där är en stor del av differensen, säger SVT:s gästexpert Thomas Högberg.

Det är ett poängsystem som avgör hur mycket varje lyft är värt, poängen beror på hur mycket personen väger samt hur mycket personen lyfter.

Bäst även i marklyft

HAK Greppet från Helsingborg, som bara var trea i kvalserien, kopplade greppet direkt i finalen. Efter det första momentet, knäböj, var laget i ledning före Täby och Upsala. Efter en toppinsats i bänkpressen, som visserligen favoriten Upsala vann knappt, kunde HAK Greppet behålla sin ledning inför det tredje och sista momentet.

Helsingborgslaget var klart bäst i marklyft och säkrade därmed SM-guldet före Upsala som blev tvåa.

– En helt sanslös lyftning av dem, säger Högberg.

HAK Greppets Sofia Kamlund var sprudlande glad efter guldet.

– Vi visste att det skulle bli tajt, vi hade ju räknat på det innan. Vi visste att vi var tvugna att ta i ordentligt, säger Kamlund.

– Vi la kanske på lite mer på vissa ställen och det var kul att det gick hem. Vi hade en miss i ett lyft så det får man väl säga är riktigt, riktigt bra.

Resultat styrkelyft

HAK Greppet 1265,80

Upsala TK 1224,35

Täby AK 1195,35

Stockholms AK 1083,10

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.