Region Jököpings län toppar listan i landet när det gäller förtroendet för hälso- och sjukvård. Foto: Bildbyrån

Hjärtläkaren: ”Lyssna på kroppens signaler”

Uppdaterad
Publicerad

I ett reportage har SVT Sport träffat Victor Johansson, som trots ett medfött hjärtfel ägnar sig åt kraftsporten strongman.

Enligt hjärtläkare Ulf Thilén är det ingen fara att träna med nedsatt hjärtförmåga så länge man lyssnar på kroppens signaler.

Victor Johansson är en av Sveriges starkaste män i minus 90-kiloklassen i strongman. Men hans viktigaste muskel får kämpa hårdare än andras. Han föddes med ett hjärtfel som påverkar hans träning.

– Jag brukar säga till mina patienter: ”lyssna på kroppens signaler”. Om du märker något onormalt såsom yrsel, extrem andfåddhet eller trötthet så vila eller slå av på takten, säger Ulf Thilén överläkare inom kardiologi på Lunds universitetssjukhus.

– De allvarligaste riskerna är om ansträngningen utlöser en rytmstörning eller ett blodtrycksfall som leder till cirkulationskollaps.

KLIPP: Victor Johansson föddes med hjärtfel – är en av Sveriges starkaste män

Samtidigt är det inte givet att hårt idrottande på lång sikt förvärrar tillståndet, enligt Ulf Thilén.

– Hjärtfel är allting från väldigt enkelt till väldigt komplicerat. Så det är alltid en fråga om individuella råd utifrån hur saker och ting ser ut. Inom elitidrotten finns ett regelverk som anger när deltagande är olämpligt. Man screenar idrottsmän i många sporter, fotboll till exempel.

Victor Johansson blev hela uppväxten avrådd från att anstränga sig fysiskt. Vid 15-16-årsålder trotsade han barnläkarnas order och började styrketräna. Några år senare började han tävla i strongman.

Finns patienter som struntat i läkarens råd

– När det gäller medfödda hjärtfel är det till viss del föräldrarna som bestämmer vad barnet får göra och inte under uppväxten. Det kan det hända att föräldrar blir överbeskyddande, de vill inte riskera något. Det kan bli en återhållsamhet, barnet får inte göra allt de tycker är roligt.

– Sedan när man väl blir vuxen så gör man ju som man vill. Även om man rådfrågar sin läkare finns vissa som struntar i de råd de får. Det finns patienter jag har avrått från kontaktsport, som ishockey på högre nivå. Då säger de ”men det här är mitt liv, jag kan inte sluta med det. Jag tar den risken”.

Är det frustrerande som läkare? 

– Nej det tycker jag inte. Det viktiga är att ge en allsidig och balanserad information och se till att patienten har förstått vad man har sagt. Men sedan när den gör sitt val måste man ha respekt för det. Man får säga: ”det här går emot vad jag anser och det innebär vissa risker, men jag kan förstå att du ändå tar steget”.

Ser också behov av mer träning

Vad är ditt generella råd till personer som vill träna men har medfött hjärtfel?

– Alla människor mår bra av motion. Det är bra för kroppen och för själen. Graden av hur mycket man ska och vågar anstränga sig ska man såklart diskutera med sin doktor. Och när det kommer till tävlingsidrott på hög nivå kan man behöva vara mer restriktiv om man har ett hjärtfel.

Ulf Thilén ser också ett behov av träning hos personer med hjärtfel.

– Den andra sidan av det här är att folk med hjärtfel motionerar för lite, som hade mått bra av att röra på sig mer. De hittar ett argument för att inte träna, fast det egentligen inte finns något hinder.

KLIPP: Se hela reportaget om Victor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.