Sverige snuvat på toppseedning

Uppdaterad
Publicerad

En femteplats på världsrankningen räckte inte.

Det svenska damlandslaget blir inte toppseedat när gruppspelet till nästa års fotbolls-VM lottas på lördagen.

– Vi tycker det är fel, säger en besviken Karl-Erik Nilsson när han nås av beskedet av SVT Sport i kväll.

Det internationella fotbollsförbundet valde att ta hänsyn till geografi före ranking och Brasilien blir toppseedadt istället för Sverige.

Beskedet att Sverige får en på papperet svårare lottning och kan ställas mot nationer som USA, Tyskland eller Japan redan i gruppspelet i VM i Kanada nästa år var inte oväntat men nog så irriterande i det svenska lägret.

Fotbolls-VM 2015 Damer

SVT Sport fanns på plats på Ottawas flygplats och gav förbundskapten Pia Sundhage beskedet om att Sverige petas från att toppseedas till VM-lottningen.

– Konstigt att inte gå på seedning utan det globala läget. Men det är något jag inte kan göra något åt, säger Sundhage till SVT Sport.

Karl-Erik Nilsson, ordf. i SvFF, finns också på plats i Ottawa och han är irriterad på hur det gått till.

– Vi tycker det är fel. Det ska vara sportsliga meriter som ska vara grundläggande. Nu blev det så här och det är bara att gilla läget.

SVT Sport: Kommer ni att protestera eller markera på något sätt?

–  Det är fyra år till nästa VM, vi kommer att försöka påverka fram tills dess, lovar Nilsson.

– Vi ska ta upp detta med våra europeiska kollegor här och försöka få veta Fifas bevekelsegrunder för det här beslutet, säger Nilsson om hur han ska tackla läget i Ottawa under lottningsproceduren.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa har använt sig av en så kallad kontinental kvot i seedningen till lördagens gruppspelslottning i stället för att strikt gå efter världsrankningen.

Sverige är rankat femma och skulle sett till det senare scenariot – som används i herrfotbollen – vara ett av sex toppseedade lag som därefter skulle lottas in i varsin av de sex grupperna.

Men så blev inte fallet när Fifa presenterade seedningen på en presskonferens i Kanadas huvudstad Ottawa på fredagskvällen, drygt ett dygn före lottningen.

Det som ställde till det var när Ecuador på tisdagen kvalade in som 24:e och sista nation till VM-slutspelet. För att Fifa skulle få in ett sydamerikanskt lag i den toppseedade gruppen på bekostnad av ett europeiskt lag krävdes det att Brasilien tog Sveriges plats.

Fakta: Så seedas VM-nationerna

På lördagen lottas fotbolls-VM i Kanada nästa år. På fredagen presenterades de fyra seedningsgrupperna.

Seedningsgrupp 1: Kanada, Tyskland, Japan, USA, Brasilien, Frankrike.

Seedningsgrupp 2: Nigeria, Kamerun, Elfenbenskusten, Costa Rica, Mexiko, Nya Zeeland.

Seedningsgrupp 3: Australien, Kina, Sydkorea, Thailand, Colombia, Ecuador.

Seedningsgrupp 4: Spanien, Schweiz, Sverige, Norge, England, Nederländerna.

Lottningen kommer sedan gå till på så sätt att ett lag från varje seedningsgrupp tillsammans kommer att kommer att bilda sex stycken fyrlagsgrupper. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Mer i ämnet