Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så mycket kan ett vinter-OS kosta att arrangera för Sverige: ”Finns indikationer” Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sverige inleder förstudie om att arrangera OS 2030

Uppdaterad
Publicerad

Sverige inleder en förstudie om att arrangera OS och Paralympics 2030.

Förstudien väntas vara klar till sommaren.

– Vi skulle inte sitta här om vi inte såg möjligheten och kände hoppet, säger SOK:s tf ordförande Anders Larsson på presskonferensen.

Stockholm arrangerade OS 1912 och arrangerade också ryttardelen 1956 på grund av stränga karantänregler i värdlandet Australien. Men mer än så har det inte blivit för Sverige, trots flera ansökningar.

Men nu kan väntan vara över.

Oberoende källor säger till SVT att IOK har uppmanat Sverige att söka OS 2030.

På en presskonferens, arrangerad av Sveriges olympiska kommitté, Riksidrottsförbundet och Sveriges paralympiska kommitté, bekräftar man att Sverige inleder en förstudie om att arrangera vinter-OS och Paralympics 2030.

Undersöker om förutsättningarna finns

En förstudie innebär att man undersöker om förutsättningarna finns för att arrangera tävlingarna i Sverige.

– Det är nya tider nu och förstudien ska visa hur OS och Paralympics kan formas utifrån Sveriges förutsättningar. Vi har redan i dag i stort sett alla arenor som krävs för att arrangera de största vinterspelen, säger SOK:s tf ordförande Anders Larsson.

Stora kampanjer är ett minne blott och numera använder sig IOK av en ny process i valet av värdländer. Det första steget av totalt tre handlar om ett gemensamt möte utan förpliktelser.

– Under det mötet var det tydligt att IOK gillade vårt koncept för 2026. Det som förstudien ska ge svar på är om vi är redo att gå vidare i processen, säger Anders Larsson.

”Drömmen lever”

Steg två handlar om en löpande dialog vilket betyder att parterna kommer närmare varandra och att politik och näringsliv måste hänga på tåget. Steg tre handlar om en målinriktad dialog. Till sommaren räknar man med att förstudien är klar.

– Vi skulle inte sitta här om vi inte såg möjligheten och kände hoppet. Den drömmen lever men det finns mycket att klara ut på resans gång, säger Larsson.

Senast Sverige sökte OS var vinterspelen 2026. I slutändan stod det mellan Milano-Cortina och Stockholm/Åre och efter omröstning blev det seger för italienarna.

Se SOK:s presskonferens om OS 2030

CHATT: Sverige kan arrangera OS 2030

Överblick

Mattis • Skridskor med Nederländerna och Niels van der Poel(han kommer tillbaka för detta hemma) igen, i 2030, vamos!!

Lars • Jag är absolut positiv! Vårt land behöver verkligen något positivt att visa upp. Kostar visserligen pengar, men generar arbetstillfällen, turistinkomster och goodwill. Viktigt dock att man säkerställer att allt går juste till!

Markus • Stockholm och vinterOS ? Tja, det var det där med "vinter" bara...

PeterA • Hade varit kul för ca 20 år sedan när OS var populärt. Men allt färre bryr sig om ett vinter-OS i dag. Blir garanterat en ekonomisk jätte-flopp.

Samuel • Ja tack! Alla som är emot det har tydligen inte koll på hur viktigt detta kommer vara för Sverige

Jonas • Vore fantastiskt om os för en gångs skull kunde arrangeras i Sverige, alla som är negativa förstår hur positiv det skulle vara för svensk idrott och marknadsföring.

Andreas • Känner ändå att det är bättre att os hamnar i ett demokratiskt land med stort intresse för vintersport som Sverige än att det arrangeras av en diktatur igen.

kollar mycket på sport men.. • Det är kul med vinter os men ekonomiskt är det knappast bra med att arrangera ett OS.
Man borde använda mer gamla arenor som ev renoveras.

Alexander • Självklart att vi ska hålla OS om vi får

Kingman • Skippa OS det finns viktigare saker att lägga skattepengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.