Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Ministern Anna Ekström efter SVT:s granskning: ”Blir väldigt upprörd”

Uppdaterad
Publicerad

Vattenskid- och wakeboardgymnasiet i Fagersta lades ned efter att två elever berättat om missförhållanden via RF:s visselblåsartjänst.

SVT Sports granskning visar dock att elever larmat tidigare – men ingenting hände.

– Det vi ser i den här granskningen ska inte förekomma i svensk skola. Jag blir väldigt upprörd över det jag ser, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till SVT Sport.

Efter att två elever kontaktat Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst och larmat om missförhållanden, stängdes riksidrottsgymnasiet i Fagersta med omedelbar verkan bara veckor innan skolstarten i augusti 2020.

SVT Sports granskning i dokumentären ”På djupt vatten – Riksidrottsgymnasiet som försvann” visar att problemen på utbildningen pågått i närmare 20 år.

SVT Sport granskar

– Jag blir väldigt upprörd över det jag ser. Men jag blir också väldigt stolt över de elever som har trätt fram och berättat om det här. Det visar hur viktigt det är att vi har möjligheter i svensk skola att tala om när det har gått snett, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Det som framkommit i SVT Sports granskning kommer hon att ta upp med Riksidrottsförbundet.

– Jag kommer att ha ett samtal med Björn Eriksson (RF:s ordförande) inom kort, och då kommer vi att ta upp den här frågan också.

”Svårt att anmäla”

Ekström menar att det är uppebart att de elevenkäter som gjorts inte gett en tillräckligt tydlig bild av hur det varit på utbildningen.

– Jag kan tänka mig att i den här typen av riksinternat kan det bli väldigt svårt att anmäla missförhållanden. Om man till exempel vill komma in i ett landslag eller tillhöra de det satsas på, kan man vara väldigt rädd för att anmäla.

Enligt utbildningsministern har både skolan och Riksidrottsförbundet ett stort ansvar för att idrottsutbildningarna håller en hög kvalitet.

– Riksidrottsförbundet har sagt att de kommer att ta det på ett stort allvar. Men det är också ett ansvar för den som driver en skola. I den svenska skollagen är det tydligt att man ska ha ett förebyggande arbete så att sådant här inte inträffar. Och när det inträffar ska man kunna fånga upp det.

Pågår en översyn av idrottsutbildningar

Alla unga ska veta att man kan vända sig till barn- och elevombudet om det finns brister i utbildningen.

– Det kan faktiskt behövas att det är någon utanför skolan, om det är som i det här fallet att barn och elever känner sig tvungna att ”spela med” i något som är fel, för att de är så angelägna om att fortsätta med sin idrott.

Det pågår ett arbete för att höja kvaliteten på Nationella idrottsutbildningar och riksidrottsgymnasier just nu.

– De förslagen har varit ute på remiss och vi ska se hur vi kan gå vidare med dem, och vilket stöd de kan få i riksdagen. Men det exempel som visats upp i SVT Sport visar klart och tydligt att vi måste stärka kvalitén.

SE MER: Elever larmade om missförhållanden – men ingenting hände (7 juni 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet