Zlatan – för Sverige i tiden Foto: SVT

Nya sportdokumentärer att se i SVT Play

Uppdaterad
Publicerad
Under coronakrisen återpublicerar vi flera sportprogram i SVT Play. Nu finns tio andra sportdokumentärer att se igen!

På söndag 26 april återpubliceras en rad sportdokumentärer:

Jockey
Fanny och Amelie kämpar för en plats i den mansdominerade galoppeliten med tidiga morgnar, tuff träning och passion för hästar.

Svensken och barfotalöparen
Abebe Bikila från Etiopien blev den förste svarte afrikan att vinna ett olympiskt guld. Bakom Bikila stod svensken Onni Niskanen, tränaren som ”upptäckte” de afrikanska långdistanslöparna.

Maratonmarschen
Varje sommar äger det rum, Fotrallyt, där deltagarna går och går och går i hastigheten 5 km/timmen, mil efter mil, dygn efter dygn – tills bara en enda person står på benen.

Jonna – en film om riktiga rallybrudar
Jonna Eson Brådhe följer i både sin mammas och mormors fotspår som rallybrud. Efter en tuff uppväxt med mobbning och utanförskap har hon satt som mål att bli proffs i en sport helt dominerad av män.

Fotboll i nöd och lust
FC Rosengård i Malmö är ett av världens bästa damfotbollslag. Under ett dramatiskt år får vi följa laget i deras framgångar på plan men också i deras kamp för ekonomisk överlevnad.

Synkro – trycket av 16 konståkare
16 konståkare på isen samtidigt. Det är synkro! Vi följer svenska Team Boomerangs väg till VM i synkroniserad konståkning.

Underdogs – Damkronorna, brevet och Boork
Stolta ishockeyspelare, kraftfulla unga kvinnor som bär på en oberättad historia om ishockeyns bygge och strukturer. När fjorton spelare från Damkronorna skriver ett mail till landslagsledningen och ber om bättre villkor, ber de inte om att få lön, de ber om att få bli behandlade med ett högre mänskligt värde.

Besegra berget – en film om störtlopp
Av alla grenar är störtloppet den största utmaningen för både åkare och banchefer. Åres störtlopp ska vara svårt, nervkittlande och snabbt utan att vara livsfarligt. Vad krävs för att besegra berget?

Dox: Demontränaren
85 år gammal är tenniscoachen Nick Bollettieri en levande legend. På hans tennisakademi i Florida har några av de allra största stjärnorna fostrats, Andre Agassi, Jim Courier, Monica Seles.

Zlatan – för Sverige i tiden
Zlatan ser tillbaka på sin osannolika resa från grusplanen i Rosengård till att bli avbildad som staty i skimrande brons. En resa som kantas av historiska mål, vinster och pokaler i världsfotbollens toppskikt men som lika mycket handlar om att ta sin plats i det svenska samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer