Björn Eriksson är ordförande för Riksidrottsförbundet. Foto: Bildbyrån

Taekwondoförbundets stöd stoppas: ”Hoppas man inser allvaret”

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsstyrelsen stoppar sitt ekonomiska stöd till Svenska Taekwondoförbundet. Förbundet har inte åtgärdat allvarliga värdegrundsavvikelser.

– Vi får hoppas att de hittar en lösningar, för annars måste vi nog initierade ett uteslutningsärende när vi kommer till nästa kongress i maj 2023, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Under 2020 och 2021 har Svenska Taekwondoförbundet haft minskat ekonomiskt stöd. Kravet från Riksidrottsstyrelsen har varit förbättrad styrning och samarbete mellan de två grenförbunden, Svenska Taekwondounionen och Svenska ITF-förbundet. Detta för att säkerställa att beslut tas demokratiskt.

Men någon förbättring har inte skett, och nu stoppar Riksidrottsstyrelsen sitt stöd till förbundet. Det är första gången i Riksidrottsförbundets historia som det sker. Björn Eriksson menar att RF påpekat brister i värdegrund och demokratiska processer under flera års tid, utan att några väsentliga förbättringar skett. Han beskriver en omfattande konflikt mellan de två grenförbundet, där de även handlar om personliga konflkter.

– Vi får hoppas att man inser situationens allvar nu, annars tror jag tyvärr giljotinen kommer fram 2023.

Vad betyder det?

Det kan bli så att föreningarna får söka en ny huvudbas. Inom Budo- och kampsportsförbundet finns exempelvis många kampsporter samlade. Det kan finnas en huvudstruktur som innehåller flera idrotter, så det är inget konstigt. Det här syftar inte till att straffa föreningarna eller sporten. De ska inte ligga sömnlösa, vi bryr oss om föreningarna, säger Eriksson.

Föreningarna behåller stöd

Även förbundets möjligheter att söka återstartsstöd 2022 stoppas. Däremot behåller föreningarna sitt stöd.

Om Taekwondoförundet förändrar sitt arbetssätt kan Riksidrottsförbundet se över möjligheterna att återuppta stödet. Annars kan förbundet alltså komma att slängas ut ur RF-gemenskapen.

MER KAMPSPORT: Boxaren Patricia Bergult världsmästare: ”Jag ska sova med bältet” (28 november 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.