Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se superbollen och glädjen då Jakub Mensik gick till final Foto: SNTV

18-årige Jakub Mensik till final – yngst genom tiderna

Publicerad

Den 18-årige tjecken Jakub Mensik skräller vidare i ATP-turneringen i Doha. Ikväll besegrade han veteranen Gael Monfils (6-4, 1-6, 6-3) och blev den yngsta finalisten i turneringens historia.

– Jag saknar ord, säger Mensik.

Se den häftiga bollduellen och glädjen efter matchbollen i spelaren ovan.

Jakub Mensik, 18, lever just nu sin dröm. Det är hans blott tredje tävling på den här nivån, men han har lyckats ta sig hela vägen till final och på vägen dit bland annat besegrat stjärnan Andrej Rublev.

I semifinalen mot Gael Monfils såg det tufft ut då han förlorade andra set med hela 1-6, men talangen tog sig samman och lyckades vinna det avgörande med 6-3.

– Du är en av mina största inspirationskällor. Jag kollade på dig på tv, hörde man tjecken säga till Monfils då han tackade för matchen.

I början på andra set stod de två spelarna, med 19 års åldersskillnad, för en riktig delikatess till boll som Mensik vann. Han gjorde ett slag mellan benen innan han sedan lobbade över Monfils.

Nu väntar Karen Khachanov i final.

– Det är otroligt. En sanslös vecka hittills. Jag måste säga att den här insatsen var en av mina bästa i livet, säger Mensik som är Doha-turneringens yngsta finalist hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.