50 år sedan: Björn Borgs stora genombrott

Uppdaterad
Publicerad

Den 5 maj 1972 tog Björn Borg klivet in i världseliten. 15-åringen slog mycket överraskande Nya Zeelands stjärna Onny Parun i Davis Cup i Båstad och förde Sverige till seger med 4-1. En början på ett makalöst decennium för Borg och svensk tennis.

Det har gått exakt 50 år sedan Björn Borg sensationellt fick göra debut i Davis Cup. På gruset i Båstad ställdes han mot rutinerade världsspelaren Onny Parun från Nya Zeeland som tog ledningen med 2-0 i set och hade 3-0 i tredje. Då vände Borg och vann med 3-2 i set.

– Han sköt upp axlarna ungefär som boxaren Joe Frazier och pucklade på för fullt från bakplan och vände och vann, berättar tennisjournalisten Björn Hellberg i dokumentärserien ”Sagan om Björn Borg”.

– Jag gjorde ingen fantastisk match men spelade tillräckligt bra för att vinna, säger motståndaren Onny Parun i samma film. Men det utvecklade sig till en mardröm. Jag var ju en toppspelare så det var en chock.

Björn Borg blev den yngste spelaren att vinna en match i Davis Cup och fick med segern sitt internationella genombrott. Han vann sedan Franska Öppna sex gånger och Wimbledon fem gånger mellan 1974 och 1981.

Se klippet ur dokumentärserien i spelaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.