Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när en aktivist kastar konfetti i klippet. Foto: X / TT

Aktivister kastade konfetti – matcher avbröts

Uppdaterad
Publicerad

Två matcher i Italian Open i Rom fick stoppas sedan klimataktivister tagit sig in på tennisbanorna och kastat konfetti och en vätska.

– Ärligt talat, min första tanke när jag såg dem var att hoppa över staketet och ta itu med dem, säger amerikanskan Madison Keys.

På en av banorna där aktivisterna tog sig in pågick spel i den fjärde omgången mellan Keys och Sorana Cirstea, Rumänien.

Iförda orangea västar kastade aktivisterna konfetti och en vätska på banan innan de avlägsnades av säkerhetspersonal.

Två personer rusade också in på en intilliggande bana, där en herrdubbelmatch pågick, och kastade även där en vätska och konfetti.

– Självklart är det inte den bästa känslan när du är på banan, din första reaktion är typ din egen säkerhet, säger Keys.

Läktarna evakuerades medan arrangörerna väntade på polisens ankomst. Enligt en talesperson för turneringen ska åtminstone en av klimataktivisterna ha försökt limma fast sina fötter mot läktargolvet.

– Jag tror att det kanske skulle vara en början att göra det förbjudet att limma fast sig, säger Madison Keys.

Spelet kunde återupptas efter en halvtimme, sedan banorna rengjorts. Keys vann matchen med 2–0 i set (6–2, 6–1).

I mars avbröt samma aktivistgrupp Rom maraton. Gruppen kräver att den italienska staten skapar en skadeståndsfond för "alla människor som lider skada på grund av klimatförändringar".

Personal tvättar bort limrester, sedan åtminstone en av aktivisterna försökt limma fast sina fötter på läktaren. Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.