Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alcaraz slog ut Novak Djokovic. Foto: TT

Alcaraz slog ut Nadal och Djokovic på 24 timmar

Uppdaterad
Publicerad

En ny tennisstjärna är född. ”Den nye Nadal” Carlos Alcaraz har på ett dygn slagit ut gruskungen Rafael Nadal och världsettan Novak Djokovic i Madrids stora grusturnering. Den bedriften är han ensam om i tennishistorien.

– Att få spela mot världsettan inför en sådan här publik var fantastiskt, säger Alcaraz enligt AP.

19-åringen blev första spelare att slå både Nadal och Djokovic i samma grusturnering.

– Trots att det var mycket anspänning och trots att det var en semifinal i en Masters 1000-turnering och att det blev 7-6 i tredje set njöt jag och kunde le ända till den sista bollen, säger Alcaraz efter dramat.

Alcaraz besegrade Djokovic med 6–7 (5–7), 7–5, 7–6 (7–5) i semifinalen efter 3.38 mangling ute på gruset. Alcaraz, som fyllde 19 i torsdags, hade en matchboll vid 5-4 i tredje set men Djokovic räddade sig med ett serveess.

Serben räddade ännu en matchboll vid 4-6 i tiebreaket men Alcaraz slog en tung rak forehand och framkallade extas på de fullsatta läktarna i Madrid. Han sköt upp en boll i luften och knöt sedan näven åt publiken och gick fram för att tacka Djokovic vid nätet.

Djokovics son bytte ut Nadal mot Alcaraz som idol

Djokovic log glatt och kramade om Alcaraz, världsnia på rankingen.

Efteråt berättade Djokovic att hans son bytt ut Nadal som favoritspelare till förmån för Alcaraz.

– Ett stort grattis till honom. Han höll nerverna under kontroll. Det är imponerande att se en sådan mognad hos en spelare i så ung ålder. Han förtjänade att vinna, säger Djokovic.

I söndagens final klockan 18.30 kommer Alcaraz att få möta den regerande titelhållaren Alexander Zverev som slog ut Stefanos Tsitsipas med 6-4,3-6,6-2. På grund av det utdragna tidsprogrammet slog han inte in matchbollen förrän 01.18.

– Nadal har haft det här som sin hemmaplan de senaste 15 åren. De kommande 15 åren kommer Alcaraz att ha det, säger Zverev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.