Carlos Alcaraz slog ut Rafael Nadal. Foto: Bildbyrån/TT

Rafael Nadal utslagen av ”nye Nadal”

Uppdaterad
Publicerad

Rafael Nadal är utslagen ur Madrid Open av yngligen som ofta kallas för den ”nye Nadal”.

Spanjoren fick se sig besegrad av blott 19-årige landsmannen Carlos Alcaraz med 6-2,1-6,6-3 på det röda gruset.

– Det är uppenbart en ny maktbalans. Han fyllde 19 i går och jag är nästan 36 år gammal. Om den nya eran inleddes i dag eller inte får vi veta de närmaste månaderna. Jag är glad för hans skull. Han var bättre än mig i flera avseenden av spelet, erkänner Nadal som är rejält pressad inför Franska öppna, inleds 22 maj, som han vunnit rekordmånga 13 gånger, enligt AP.

Alcaraz påminner både i utseende och spelstil om Nadal. Det var Nadals första förlust mot en spanjor på sex år.

– Det betyder mycket för mig att slå Rafa, den bäste spelaren i historien på grus. Det här är resultatet av allt hårt arbete som jag lagt ner, säger Alcaraz. 

Djokovic väntar i semin

I nästa omgång, semifinalen, väntar ännu en legendar för Alcaraz: Världsettan Novak Djokovic.

Det som på förhand hade beskrivit som mästaren mot arvtagaren blev precis så dramatisk som den spanska tennispubliken hoppats.

Rafael Nadal har varit landets obestridde tenniskung under många år, men 19-årige Carlos Alcaraz har tagit sig ända upp till topp 10 på världsrankningen.

I kvartsfinalen möttes spanjorerna i kvartsfinalen av hemmaturneringen Madrid Open och Alcaraz gick på knock direkt mot sin idol.

Efter 2–6 i fick världsfyran Nadal se Alcaraz ta ledningen efter första set. Men rutinen visade sig för Nadal som imponerande tog hem det andra med 6–1.

Men kanske är ett tronskifte ändå på gång i spansk tennis. Alcaraz vände tillbaka matchen och kunde smasha hem matchen avgörande 6–3.

I semifinal möter han världsettan Novak Djokovic, som tidigare under dagen besegrat polacken Hubert Hurkacz i två raka set.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.