Foto: Bildbyrån

Sex tennisspelare dömda för matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Sex spanska tennisspelare har dömts till två års villkorliga fängelsestraff för matchfixning.

Även tennisens anti-korruptionsorgan ITIA har delat ut långa avstängningar och böter.

”Det kan avsluta din karriär inom tennis”, säger Jennie Price, ordförande för ITIA, enligt ett pressmeddelande.

Sex spanska tennisspelare, där den högst rankade spelaren rankats som nummer 236 i världen, stängs nu av från tennis efter att spansk domstol har funnit flera fall av uppgjorda matcher.

Fallen har varit del av ett bredare mål som rör organiserad brottslighet.

Samtliga spelare erkände sig skyldiga till anklagelserna om korruption i Spanien, vilket resulterade i fällande domar. Samtliga dömdes till två års villkorliga fängelsestraff samt böter.

”Även om vi inte njuter av att se sex individer dömas för brott och bli avstängda är budskapet tydligt: matchfixning kan leda till fängelsestraff och kan avsluta din karriär inom tennis”, säger Jennie Price, ordförande för ITIA, enligt ett pressmeddelande.

Långa avstängningar och böter

Även ITIA delar ut långa förbud och ekonomiska straff till spelarna.

Den längsta avstängningen är 22 år och sex månader samt böter på över 2,4 miljoner svenska kronor. Varav närmre 1,9 miljoner kronor är villkorliga och behöver inte betalas så länge spelaren inte begår ytterligare brott.

Spelarna är förbjudna att spela i eller närvara vid något tennisevenemang som hålls av någon internationellt styrande organisation eller nationellt förbud inom tennis så länge de är avstängda. Spelarna får inte heller vara tränare på proffsnivå.

”Detta är en av de mest betydande infiltrationerna av tennis av organiserad brottslighet som vi har sett. Denna dom sänder ett starkt budskap om att matchfixning är ett brott som kan få fällande domar”, säger ITIAS vd, Johnny Gray.

Domarna var slutet på en femårig process där ITIA samarbetat med spanskt rättsväsende och spelindustrin.

MER OM MATCHFIXNING: 22 svenska fotbollsmatcher misstänkta under 2020 (14 januari 2021)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.