Tennisspelaren kämpar för att bli bäst i världen – men har familjen kvar i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Tennisspelaren Alexander Panomar tränar i Sverige med målet att bli bäst i världen.

Men 16-åringen, som kallas Sasha, kämpar också med oron för familjen som bor i den ukrainska staden Odessa.

– Jag vet inte vad som händer just nu, men de skjuter mot civila, civila bostäder och oskyldiga människor, säger Panomar till SVT Sport.

Alexander Panomar tränar på Good to great-akademin i Danderyd av en anledning.

– Mitt mål är att så klart att bli bäst i världen, att göra det allra bästa jag kan. Jag kan inte förutse hur det blir, men allt hänger på mig, säger han till SVT Sport.

För två år sedan vann Panomar det som brukar kallas inofficiella VM för 14-åringar, en turnering som tidigare vunnits av bland andra Rafael Nadal och Andy Murray. Idag är han rankad som tvåa bland ukrainska spelare födda 2006, och 1078 i världen på juniornivå.

”De skjuter mot civila”

Men Rysslands invasion av Ukraina har inneburit en tuff tid för spelaren och hans familj. Familjen, som är bosatt i Odessa, tvingades att fly till Moldavien när staden attackerades.

När läget blev något lugnare återvände de till Odessa. 

– Jag vet inte vad som händer just nu, men de skjuter mot civila, civila bostäder och oskyldiga människor. Det finns massor av videor som visar det, säger Panomar och fortsätter:

– Det händer över hela landet, även i Odessa. Vi får se hur det går.

Vill också åka hem

16-åringen är splittrad. Å ena sidan vill han, precis som andra idrottsmän, hjälpa till att försvara sitt land. Å andra sidan vill Panomar inte riskera sin tenniskarriär.

– Jag skulle faktiskt också vilja åka hem och försvara mitt land med vapen, men jag vill också ha en bra tenniskarriär och just nu vill jag fokusera på min mål, säger han.

– Det har varit en tuff period för mig, så jag vill hellre fokusera på min idrott och karriär.

KLIPP: Ukrainska tennisspelaren Alexander Panomar elitsatsar i Sverige – men oroas för kriget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.