Australiens premiärminister Scott Morrison: Novak Djokovic kan skickas hem

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic dispens, som gör att han får spela Australian Open utan att vara vaccinerad, har utlöst en stor kritikstorm.

Nu säger delstatens idrottsminister Jaala Pulford att delstaten Victoria inte stöttar hans visum-ansökan.

Dessutom öppnar Australiens premiärminister Scott Morrison för att Djokovic kan komma att tvingas stå över turneringen trots allt.

– Om bevisningen är otillräcklig, då kommer han inte att behandlas annorlunda än någon annan, utan då får han sätta sig på nästa plan hem, säger han.

Novak Djokovic får spela i Australian Open efter att ha fått medicinskt undantag, bekräftar arrangören. 34-åringen, som har vägrat uppge om han är vaccinerad, får chansen att försvara titeln. Men det är inte utan att kritiska röster har höjts mot beslutet.

”Människor med nära och kära som dör/behöver akut vård kan inte komma in i sina egna delstater. Ni säger till folk att de inte kan gå till affären eller ett café utan att vara vaccinerade men om du är världsetta så går det bra? Det är en jävla skam.”, skriver exempelvis den före detta australiska fotbollsspelaren Corey McKernan på Twitter.

Australian Open

Har ansökt om arbetsvisum

På onsdagseftermiddagen, när Djokovic förväntades landa i landet, framkom uppgifter som tyder på att serbens Australian Open-äventyr kan ta slut innan det ens startat. Flera australiensiska medier rapporterar att Djokovic ansökt om att få resa till Australien på ett arbetsvisum, vilket gör att han inte kan undantas från reglerna om vaccination – och dessutom måste ha tillstånd från delstaten Victorias regering.

Och Victorias idrottsminister Jaala Pulford är tydlig med delstatens ställning.

– Den federala regeringen har frågat om vi kommer att stötta Novak Djokovics visumansökan om att få resa in till Australien. Vi kommer inte att stötta hans visumansökan om att få delta i 2022 års Australian Open. Vi har alltid varit klara på två punkter: Visumansökningar ska hanteras av den federala regeringen, och medicinska undantag är en fråga för läkarna”, skriver hon på Twitter.

”Väntar på bevis”

Frågan kring Djokovic dispens har nu nått hela vägen till Australiens premiärminister Scott Morrison, som säger att han och hans kollegor kommer att undersöka frågan.

– Vi väntar på presentationen och de bevis som han ska dela med oss, som ska bevisa att han haar rätt till en dispens, sade han på en presskonferens tidigare i dag, som citeras av utländska nyhetsbyråer, och fortsatte:

– Om bevisningen är otillräcklig, då kommer han inte att behandlas annorlunda än någon annan, utan då får han sätta sig på nästa plan hem. Det ska inte vara några speciella regler för Novak Djokovic. Inte över huvud taget.

MER TENNIS: ”Konsekvent var det hon som var problemet” (8 november 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet