Azarenka lämnade banan i protest: ”Jag kommer bli stelfrusen – jag bor i Florida”

Uppdaterad
Publicerad

Tennisstjärnan Victoria Azarenka ledde sin match mot Danka Kovinic i första rundan av Franska öppna då funktionärerna sade åt spelarna att ta en paus och vänta ut regnet. Det fick belarusiskan att ilskna till och lämna banan.

– Jag kommer inte att sitta här, sade hon och tog på sig sin dunjacka.

Franska mästerskapen i tennis spelas i vanliga fall i ett försommarvarmt Paris i månadsskiftet maj-juni. Men på grund av coronapandemin har arrangörerna flyttat årets turnering till hösten, med finalen tänkt att spelas så sent som den 11 oktober.

Victoria Azarenka ledde sin öppningsmatch mot montenegrinskan Danka Kovinic med 2-1 i första set då vädret satte stopp för spelet. Spelarna satte sig under varsitt paraply och blev tillsagda att vänta ut det värsta regnet.

Det ville inte Azarenka göra.

– Skojar ni? Ser ni inte vad som pågår? Ni spelar inte så ni har ingen aning om vilka förhållanden det är. Det här håller på att bli löjligt, sade hon.

”Jag bor i Florida, jag är van med värme”

Även om funktionären insisterade på att det bara skulle vara några minuters väntande så valde stjärnan att lämna banan.

– Jag kommer inte att sitta här. Jag kommer att bli stelfrusen. Det är åtta grader. Jag bor i Florida, jag är van med värme, sade hon innan hon tog på sin rosa dunjacka.

Hon frågade även sin motståndare om hon ville vänta utomhus. Då Kovinic svarade ”nej” fortsatte Azarenka att rasa:

– Det är skrattretande. Det är för kallt. Vad är poängen? Vi sitter här som ankor, sade hon innan bägge spelarna gick.

Matchen bröts, men senare återvände spelarna och matchen återupptogs.

Azarenka samlade ihop sig och vann i två raka set, 6-1, 6-2.

Även toppseedade världstvåan Simona Halep vann sin första match i Paris. Rumänskan avfärdade spanjorskan Sara Sorribes Tormo, 6–4, 6–0 på 1 timme och 22 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.