Ashleigh Barty vann Franska öppna. Foto: Bildbyrån

Barty tog hem Franska öppna

Uppdaterad
Publicerad

Ashleigh Barty visade hög klass i finalen av Franska öppna mot Marketa Vondrousova. 23-årige Barty vann med klara 6-1, 6-3 efter bara 72 minuter och tog sin första grand slam-seger.

– Jag spelade den perfekta finalen idag, säger Barty.

Tjeckiskan Marketa Vondrousova tog sig som 19-åring ända till final, och har under turneringen imponerat på vägen till sin första grand slam-final i singel. Men i finalen blev Ashleigh Barty ett för tufft motstånd.

Australiske Barty, som även hon spelade sin första Grand Slam final i singel, började matchen strålande och gav inte Vondrousova mycket i första set, och bröt samtliga servar från tjeckiskan när hon vann med 6-1.

Hyllar Vondrousova

Även i andra så fortsatte Barty på den inslagna vägen och bröt Vondrousovas första serve. Men andra set blev jämnare, utan att bli riktigt spännande, och Barty vann med 6-3 och totalt 2-0 i set.

– Det är otroligt. Jag spelade den perfekta matchen idag. Jag är stolt över mitt team, det har varit fantastiska veckor här, säger hon efter matchen.

Efter matchen så passade även Barty på att hylla sin motståndare, som hon tror vi kommer att få se mer av i framtiden.

– Hon har haft en bra säsong, inte bara de här två veckorna. Hon kommer få en bra karriär och gå till fler grand slam-finaler.

La av och spelade cricket

Segern var Bartys första grand slam-titel, och den första austaliska segraren av Franska öppna sedan 1973 då Margaret Smith Court vann. Hon Hennes väg till första stora titeln är minst sagt speciell.

2014 tog hon timeout från tennisen och innan hon 2016 gjorde comeback hade hon däremellan spelat cricket på halvprofesionell nivå i Australien.

Barty klättrar i och med segern från åttonde till andra platsen på världsrankningen.

Fakta: Fem senaste vinnarna i damsingel

2019: Ashleigh Barty, Australien

2018: Simona Halep, Rumänien

2017: Jelena Ostapenko, Lettland

2016: Garbiñe Muguruza, Spanien

2015: Serena Williams, USA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.