Tony Trabert med frun Shauna under sitt största år 1955 då han vann tre Grand Slam-turneringar. Foto: TT

Bortgångne Wimbledonmästaren fick ett presentkort värt 230 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Den förre Wimbledonmästaren och världsettan Tony Trabert har gått bort i en ålder av 90 år. I den penningstinna sporten hade Trabert ett starkt minne.

– När jag vann Wimbledon fick jag att presentkort värt 230 kronor, har Trabert, som ledde en ung John McEnroe, sagt.

Trabert gick bort i Florida efter ett långt liv där han vann fem Grand Slam-turneringar och var världsetta 1953 och 1955. Efter den aktiva karriären var han Davis Cup-kapten för USA och ledde laget till segrar både 1978 och 1979 med en ung John McEnroe som frontfigur kompletterad av Stan Smith i slutet av sin karriär.

Trabert var även ansvarig för tv-produktionen från US Open under 30 för CBS. Han blev invald i tennisens Hall of Fame 1970 och var dess ordförande under elva år från 2001.

Trodde att toppspelarna 1955 skulle stått sig bra

I en intervju 2011 kommenterade han tennisens utveckling.

– Det finns fler bra spelare i dag men jag är inte säker på att toppspelarna är bättre nu än vad de var när jag spelade. Ingen kommer att veta det, sade Trabert.

Mest minnesvärt kanske hans kommentar efter Wimbledonvinsten 1955 är.

– När jag vann Wimbledon fick jag att presentkort värt 230 kronor, har Trabert sagt. Han använde det sedan i en sportaffär. 

Den moderna tennisen när proffs var välkomna i Grand Slam-turneringar inleddes 1968 och kallas för ”The Open era”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.