Är de tidigare bränderna farliga för Nick Kyrgios och de andra Australian Open-spelarna eller ej? Foto: TT Nyhetsbyrån

Brandröken borta – men är faran över inför Australian Open?

Uppdaterad
Publicerad

Brandröken över Melbourne försvann lagom till helgen. Men är spelarna i Australian Open säkra?
– Jag tror att vi alla är förbryllade, är det jättefarligt eller helt säkert att spela?, frågar Roger Federer.

Melbourne låg insvept i farlig brandrök och Australian Open såg ut att kunna hotas. Men på lördagen var minnet av veckans brandrök som en hel evighet sedan.

– Ja, nu är det ju bra, säger Johanna Larsson till TT efter sin kvalfinalseger mot Varvara Grasjeva, där åskådarna badade i sol och det enligt Larsson inte var några problem att spela.

SE MER:  Här tvingas hon avbryta matchen på grund av dålig luft

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hon fick bryta matchen – pga den dåliga luften

– Det var ju värre under veckan och jag förstod inte riktigt varför de stressade igång matcherna då. Framförallt när de gick ut och sade till allmänheten att man ska hålla sig inomhus. Då känns det konstigt att man ska dra igång en sådan här stor tävling, säger hon.

Inte orolig

Rebecca Peterson, som är direktkvalificerad till turneringen, har tränat utomhus i veckan men inte störts märkbart av röken. Hon känner sig inte rädd för att den ska påverka turneringen.

– Arrangörerna gör så gott de kan för att det ska vara så bra som möjligt för spelarna och vi får hela tiden information, säger hon till TT på lördagen.

Och svenskorna får medhåll av Roger Federer.

SE MER: Tsitsipas besväras av hosta – andades in brandrök

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefanos Tsitsipas oroas av hosta efter att ha andats in brandrök Foto: Bildbyrån

– Jag är inte orolig. Av det de sade på spelarmötet i går (fredag) så har vi lägre gränsvärden än vad de har på OS. På det sättet tycker jag att vi går mot säkra förhållanden. Men vi är ju inte här i månader heller, säger den forne världsettan på en presskonferens.

– Jag oroar mig mer för dem som drabbas av elden. Vi kan stanna inomhus hela dagarna och bara gå ut och spela och sen gå in igen. Det är ju inte så att vi är fast där ute, säger Federer som i egenskap av storstjärna fått kritik för att inte gjort mer för att stoppa spelet tidigare i veckan.

”Förstår frustrationen”

– Jag tycker att det faller lite på spelarna i huvudturneringen, att de måste säga ifrån också och det inte bara ska ligga på kvalspelarna – ofta är det ju kvalspelarna som behöver de här pengarna och poängen mest, inte de som redan är i huvudturneringen och speciellt de allra högst rankade spelarna, säger Johanna Larsson.

SE MER: Kyrgios tröttnar på frågan

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här tröttnar Kyrgios på reporterns fråga: ”Det är känslosamt”

Några timmar tidigare hade Roger Federer redan slagit ifrån sig:

– Jag tror att vi alla är förbryllade, är det jättefarligt eller helt säkert att spela? Och dessutom så är det väldigt varmt. Alla spelare är inte vana vid att spela när det är 35, 33 grader. Men kan jag gå ut på banan och be alla sluta spela? Jag kan försöka, men jag tror inte det gör så mycket nytta. Men vi bryr oss alla om varandra. Vi möts i omklädningsrummen varje dag och jag förstår frustrationen.

Här för att spela tennis

Faran är inte över, de nedgraderade varningarna till trots. Att det är direkt ohälsosamt att spela tennis – eller utöva annan aktivitet – utomhus i ens måttlig rök, håller alla med om. Men det kan bli för mycket rökprat också.

Johanna Larsson ville helst prata om sin vinst över Grasjeva, och efter en hel presskonferens med frågor om allt runtomkring var det upp till Roger Federer att ta upp ämnet tennis.

– Jo, och så spelar jag ju förresten mot Steve Johnson på måndag, för de som bryr sig om det. Jag vet inte, men jag trodde det var därför jag var i Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer