Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carlos Alcaraz fick fira till slut. Foto: Bildbyrån

Alcaraz vann jättematch mot Cilic i US Open – avgjorde klockan 02.24

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en riktig tennisuppvisning då 19-årige Carlos Alcaraz och kroaten Marin Cilic möttes i den fjärde omgången av US Open. Klockan 02.24 lokal tid slog Cilic i nät och Alcaraz hade vunnit den dramatiska femsetaren (6-4, 3-6, 6-4, 4-6, 6-3).

– Helt ärligt, jag vet inte hur jag klarade det. Men jag trodde på mig själv, säger Alcaraz från innerplan direkt efter segern.

Det var en väldigt sevärd US Open-match som pågick in på småtimmarna inför en passionerad publik. Carlos Alcaraz vann det första setet efter att bland annat ha stått för en sanslös räddning då han slängde sig efter bollen och fick till en stoppboll.

Båda fortsatte att spela bra och de två avslutande seten var högdramatiska. Cilic vann till slut det fjärde och inledde med att bryta spanjorens serve i det femte.

Men Alcaraz bröt direkt tillbaka och imponerade sedan stort då han vann med 6-3. Därmed är han klar för kvartsfinal i US Open för andra året i rad. Han har aldrig tagit sig längre än så i en grand slam-turnering.

Om matchen hade fortsatt tre minuter till hade det varit den senaste matchen i US Opens 141-åriga historia, men nu står fortfarande Mats Wilander mot Mikael Pernfors från 1993 kvar som delad rekordmatch.

Matchen tog sammanlagt 3 timmar och 53 minuter.

Norrmannen kan bli världsetta

I och med att Rafael Nadal överraskande åkte ur i den fjärde omgången så har Alcaraz och norrmannen Casper Ruud möjlighet att bli världsettor efter den här turneringen.

För att det ska ske måste någon av dem nå final. Den som går dit kommer att vara världsetta från och med nästa vecka. Om de skulle mötas i finalen blir den som vinner världsetta. Om ingen av dem når final tar Nadal över titeln som etta i världen från ryssen Daniil Medvedev.

Om Alcaraz lyckas blir han yngst genom tiderna att titulera sig bäst i världen. Ruud kan bli den första norrmannen att bli etta. Ingen av talangerna har vunnit en grand slam-turnering.

Kvartsfinalerna i herrarnas US Open

Nick Kyrgios-Karen Khatjanov

Matteo Berrettini-Casper Ruud

Jannik Sinner-Carlos Alcaraz

Andrej Rublev-Fraces Tiafoe

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.