Novak Djokovic är bekymrad inför US Open. Hälsoprotokollet tycker han är i tuffaste laget. Foto: TT

Djokovic bävar inför US Open: ”Extremt”

Uppdaterad
Publicerad

Tennisvärldens blickar riktas mot US Open i New York med start 31 augusti. Om turneringen får grönt ljus kommer det att bli en väldigt annorlunda upplevelse med tanke på hälsoprotokollet för att hantera coronapandemin. Exempelvis kan linjedomarna tas bort.
– Reglerna är extrema, säger Novak Djokovic.

Världsettan Novak Djokovic har varit en flitig debattör under pandemin och motsätter sig användandet av vaccin, som dock ännu inte tagits fram. Trots uteblivet vaccin hoppas arrangören, det amerikanska tennisförbundet (USTA), att kunna genomföra turneringen med influgna spelare och ledare från hela världen.

Innan spelarna kommer till USA med specialchartrade plan från Emirates måste de ha testats negativt och de får bara ha med sig en stödperson och inte använda omklädningsrummen, som fått extra ventilation, på träningsdagarna.

– Reglerna som de förklarat för oss för att kunna spela överhuvudtagert är extrema, säger Djokovic till Prva TV Television enligt Daily Mail.

– Vi kommer inte att få vara på Manhattan, vi kommer att få sova på hotell vid flygplatsen och testas två, tre gånger per vecka, säger serben som dock kommer att sakna sitt team mest av allt.

”Att bara få ta med sig en person är omöjligt”

– Att bara få ta med sig en person gör det verkligen omöjligt. Jag behöver en tränare, en fystränare och en sjukgymnast, förklarar han.

Ett led i att få ner antalet personer på arenan är att ta bort linjedomarna eller i alla fall minska antalet och låta en form av utvecklad hawkeye assistera huvuddomaren vid bedömningen.

– Det finns inget som är hugget i sten och situationen kring linjedomarna är en knäckfråga. Vi måste ju få sportslig rättvisa. Men vi har inte tagit några beslut överhuvudtaget, säger USTA:s chef Stacey Allaster till AP och tror att besked kring turneringen och hälsoreglerna kan komma i slutet av juni.

Det finns inget officiellt hälsoprotokoll inom topptennisen för att säkerställa situationen under coronapandemin.

Vuxna som bollkallar

– Regeringen kommer att hjälpa oss i vägledningen, säger Allaster som fått stöd av New Yorks guvernör Andrew Cuomo för spel inför tomma läktare.

Trots att inte barn är klassat som riskgrupp är planen att enbart vuxna ska vara bollkallar i året turnering – om den blir av.

– Om du frågar mig i dag, om jag vill åka till New York för att spela tennis, då är svaret nej. Hur jag tänker om ett par månader, det vet jag inte. Men förhoppningsvis tänker jag annorlunda då, säger Rafael Nadal.

Förra året lockade turneringen 850 000 åskådare (många gick under flera olika dagar). Under den värsta perioden av coronakrisen i våras gjordes arenaområdet Flushing Meadows om till covid-klinik med hundratals sjuksängar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer