Djokovic förnyar sin kritik mot att vaccingering ska bli obligatorisk på ATP-touren. Här från gårdagens segermatch i den egna turneringen i Belgrad. Foto: TT

Djokovic motsätter sig obligatorisk vaccinering: ”Tänker inte svara på frågan”

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Novak Djokovic återupprepar sin ståndpunkt att det inte ska bli obligatoriskt med vaccinering mot covid-19. Han vill att varje spelare själv ska få avgöra. Han vill inte tala om hur han själv ska göra.

– Jag tänker inte svara på frågan och hoppas att alla kommer att respektera det, säger 33-åringen.

ATP-touren gick nyligen ut med uppdaterade riktlinjer kring hälsoprotokollet kring covid-19. Bland annat ska en vaccinerad spelare som kommit i kontakt med en smittad spelare inte längre räknas som ”nära kontakt”, vilket tidigare innebar isolering.

Både ATP- och WTA-touren uppmanar spelarna att vaccinera sig. Djokovic har gjort sig känd för sitt motstånd mot vaccinering och motsätter sig att det ska bli obligatoriskt för att få tävla på touren.

– Det finns många alternativ när det gäller vacciner men det är fortfarande brister i tydligheten kring om de borde vara obligatoriska, säger Djokovic enligt Reuters efter sin kvartsfinalvinst hemma på sin egen anläggning i Belgrad under gårdagen.

Spelar på sitt eget stadion: ”Novak Tennis Center”

Stadion bär hans namn: ”Novak Tennis Center” och består av 14 banor (tre hardcourt och elva grus). Han slog sin serbiske landsman Miomir Kecmanovic, 21, med 6-1,6-3 på det rödrostiga gruset.

Djokovic betonar individens fria val och vill inte berätta om sin personliga situation.

– Jag kommer att behålla beslutet om jag ska vaccineras eller inte för mig själv. Det är ett personligt beslut och jag vill inte gå in i detta spel av för eller mot vacciner som media tyvärr skapar rubriker kring dessa dagar, säger Djokovic som inte vill placeras i något fack även om nog de flesta ser honom som en vaccinmotståndare.

Serbiens ledande smittskyddsexpert har varit orolig för det stora inflytande som Djokovic har i Serbien. 

– Jag vill inte placeras i ett fack för eller emot vacciner. Jag tänker inte svara på frågan och hoppas att alla kommer att respektera det, säger 33-åringen.

Förra året drabbades Djokovic av covid-19 i samband med en turnering som han anordnade på Balkan – i strid mot coronarestriktionerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Djokovic smittad av covid-19

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer