Djokovic överlägsen i semin – slog ut Federer i stormötet

Uppdaterad
Publicerad

Den regerande Australian Open-mästaren Novak Djokovic fortsätter sin jakt mot en åttonde titel i Australian Open. Idag besegrade världstvåan sin rival Roger Federer i tre raka set. 7-6, 6-4, 6-3 blev siffrorna i semifinalen där serben dominerade.

Det första setet började dock bra för den tredjerankade Schweizaren. Federer bröt Djokovic serve direkt och gick ifrån. 38-åringen såg överraskande pigg ut, trots sin tuffa semifinal mot amerikanen Tennys Sandgren som pågick i över tre och en halv timme och en befarad skada hos Federer.

Serben Novak Djokovic har inte haft det lika tufft rent längdmässigt på sina matcher och har inte tappat ett enda set sedan den första rundan.

Australian Open

Första set i semifinalen blev dock en riktig rysare. Djokovic kämpade sig tillbaka från ett 1-4-underläge och det gick direkt till ett tie break-avgörande. Väl där visade Djokovic rejäl klass och vann enkelt med 7-1.

– Det hade absolut kunnat sluta annorlunda. Han inledde väldigt bra och jag var ganska nervös. Jag tittade mer på hur han rörde sig, och var inte riktigt där mentalt. Men jag lyckades kämpa mig tillbaka och vinna det första setet vilket var väldigt viktigt mentalt, säger Djokovic direkt efter segern.

Vann efter 2 timmar och 18 minuter

Andra set fortsatte att bjuda på riktigt bra tennis men där blev Djokovic ofta vinnaren i de viktiga duellerna. Trots att Federer inte såg helt hundra ut så drog herrarna jämnt fram till att Djokovic bröt till 5-4 och sedan höll ut i andra vilket innebar 2-0 i set.

I stjärnornas starka servar var nyckeln att få bryt. Något som Djokovic lyckades med då han gick ifrån till 4-2 i tredje, något som också blev matchavgörande.

32-åringen höll sedan sin serve stenhårt och slog in matchavgörande bollen efter 2 timmar och 18 minuter på center courten.

– All respekt till Roger, han är uppenbarligen skadad och inte i bästa slag och ändå går han ut och gör sitt bästa, säger Djokovic direkt efter matchen då han hyllade Federer.

Frustrerad Federer

Schweizaren beskrev själv lidandet av ljumskskadan efter matchen.

– I dag var hemskt att gå igenom vad jag gjorde. Tyvärr kunde jag inte hantera det. För om jag ska vara ärlig känner jag att jag borde ha hittat ett sätt att hantera det, men jag kunde inte, säger Federer som ändå är nöjd med sin insats:

– Till slut antar jag att jag är väldigt glad. Jag måste vara nöjd med vad jag har uppnått ändå.

I den andra semfinal väntar mötet mellan österrikaren Dominic Theim, som i går skrällde mot världsettan Rafael Nadal, och tysken Alexander Zverev.

KLIPP: Djokovics i tårar efter bortgångne Bryant

Novak Djokovics 16 Grand Slam-titlar

Australian Open (7) 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019

Franska öppna (1) 2016

Wimbledon (5) 2011, 2014, 2015, 2018, 2019

US Open (3) 2011, 2015, 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet