Iga Swiatek letar formen. Foto: Aaron Doster/AP/TT

Efter Iga Swiateks mäktiga segersvit: Nytt tidigt uttåg på WTA-touren

Uppdaterad
Publicerad

Från februari till juni vann Iga Swiatek 37 raka matcher – 2000-talets längsta segersvit.

Därefter har det gått tyngre.

Förra veckan blev det uttåg redan i åttondelsfinal i Toronto, och sent i går kväll rök hon i åttondelsfinal i Cincinnati.

Trots fyra räddade matchbollar blev det förlust mot Madison Keys.

Den polska världsettan PIga Swiatek hade 37 raka segrar när den 37-rankade fransyskan Alize Cornet besegrade Swiatek i Wimbledons tredje runda.

Därefter har Swiatek bara spelat två turneringar, men i ingen av dessa har hon nått semifinal.

Oväntad förlust i Toronto

Först, på hemmaplan i Polen, tog det stopp i kvartsfinal mot Frankrikes Caroline Garcia. Därefter blev det förlust mot den oseedade brasilianskan Beatriz Haddad Maia i åttondelsfinalen i Toronto förra veckan.

Och sent i går kväll vann den 24-rankade amerikanskan Madison Keys med 6–3, 6–4 mot Swiatek i Cincinnatis åttondelsfinal och vann därmed för första gången i karriären mot en världsetta. Vid tidigare fem försök hade det blivit förluster.

– Det känns jättebra. Jag hade ju uppenbarligen ingen vidare framgång mot världsettor förut, så att lyckas vinna mot Iga betyder mycket för mig, framför allt eftersom jag redan förlorat två gånger mot henne. Och jag tycker att jag spelade rätt bra tennis, säger Keys på WTA-tourens hemsida.

Räddade fyra matchbollar

Swiatek ledde med 3–2 i första set, men därefter vann Keys tio raka game och gick upp till 5–0 i andra set innan Swiatek vaknade till liv. Men efter fyra räddade matchbollar lyckades hon inte stå emot längre, utan Keys kunde säkra segern och avancemang till kvartsfinal där hon får möta Wimbledon-vinnaren Jelena Rybakina.

– Jag hade ju några game med matchbollar, så jag är så glad att jag lyckades ta hem det. Senast vi möttes slog hon ju mig rätt ordentligt, så jag är glad att jag fick med mig vinsten, säger Keys, som vann turneringen 2019.

Även den regerande US Open-mästarinnan, Emma Raducanu, är utslagen i Cincinnati. Hon förlorade med 5–7, 4–6 mot världsåttan Jessica Pegula.

Årets sista Grand Slam, US Open, inleds om tio dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.