Elva års fängelse blev straffet för överfallet på Petra Kvitova. Foto: TT.

Elva års fängelse för knivattacken på tennisstjärnan

Uppdaterad
Publicerad

En högre instans i Olomouc skärper straffet för den man som överföll stjärnan Petra Kvitova med kniv för tre år sedan. Appellationsdomstolen dömer mannen till elva års fängelse istället för åtta som en lägre instans i Brno tidigare utdömt.

– Vi har ändrat brottsrubriceringen från allvarlig misshandel till ett allvarligt fall av inbrott, säger en talesperson för domstolen i tjeckiska Olomouc.

Under den första rättegången medverkade Kvitova via länk och gav detaljerade skildringar av attacken. Hon berättade bland annat om hur hon plötsligt kände hur gärningsmannen höll en kniv mot hennes hals. När hon sedan tog tag i kniven med två händer skadade hon sin vänstra hand, vilket gjorde att hon blev borta från tennisen i fem månader.

Australian Open

Vid en punkt låg hon på golvet och bara skrek. ”Det var blod överallt”, sa hon enligt AP. När hon sedan erbjöd honom pengar, drygt 4000 svenska kronor, lämnade han lägenheten.

Fallet är nu avslutat

Åklagaren yrkade på tolv års fängelse. Domslutet nådde nu sin sista instans. Det var under en tid oklart om 29-åriga Kvitova skulle kunna fortsätta sin framgångsrika karriär, där hon vunnit Wimbledon två gånger, 2011 och 2014.  Hennes största framgång efter knivattacken i Prostejov är finalplatsen i Australian Open förra året. Naomi Osaka vann finalen och tog sin andra raka Grand Slam-titel efter US Open den föregående hösten

– Det smärtar att förlora i dag men den största vinsten tog jag för två år sedan och det är helt otroligt att jag överhuvudtaget kunde vara med i finalen, sade en tårögd Kvitova efteråt.

Just nu befinner sig Kvitova i Brisbane och spelar en förturnering till Australian Open som inleds 20 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet