Emil Ruusuvuori skrällde och slog ut elvarankade Gaël Monfils i första omgången av Australian Open. Foto: Jaimi Joy/Bildbyrån

Finsk storskräll i Australian Open – slog ut elfterankad fransman

Uppdaterad
Publicerad

Emil Ruusuvuori hade inför Australian Open tränat med elfterankade Gaël Monfils.

I den första omgången av turneringen ställdes de mot varandra och då stod den 21-årige finländaren för en skräll.

Han vann i en fem sets rysare och är vidare till nästa omgång.

Emil Ruusuvuori är rankad som 86:a i världen och hade aldrig tidigare spelat i Australian Open.

Nattens match mot Gaël Monfils var blott hans fjärde Grand Slam-match i karriären då han förra året kvalificerade sig för franska mästerskapen och vann en match i US Open.

Australian Open

– Några grand slam-matcher har gett mig värdefulla erfarenheter och det är enklare att gå ut och spela när man vet vad det handlar om. Det här ska bli väldigt fint, sa Ruusuvuori inför matchen till Svenska Yle.

Tränade med Monfils

Inför turneringen har spelarna tvingats sitta i karantän och där tränade Ruusuvuori tillsammans med just Monfils som hade sex raka förluster inför matchen.

Fransmannen skulle dock få en bra start när han vann första set med 6-3. Ruusuvuori skulle dock vända på matchen och ta hem de två efterföljande seten. Men Monfils skulle vinna fjärde och vi bjöds på ett femte avgörande set.

Där skulle finländaren vara starkast och vinna efter att han lyckats slå in sin fjärde matchboll och Ruusuvuori vann matchen med 6-3, 4-6, 5-7, 6-3, 3-6.

– En jämn femsetare och min karriärs längsta match. Jag mötte en toppspelare. Det gick lite upp och ner för oss båda, men det är naturligt i långa grand slam-matcher, säger Ruusuvuori till det finska tennisförbundet efter matchen.

Spanjor väntar

I den andra omgången möter Ruusuvuori spanjoren Pedro Martinez.

– Han är en fysisk spelare som har varit i vass form, så det blir en tuff match. Jag tar med mig det positiva från dagens match, säger Ruusuvuori.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet