Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Ymer och Dragos Madaras, här vid en Davis Cup-match förra året, saknas när Sverige ska spela slutspel i Bologna nästa vecka. Foto: Bildbyrån

Förbundet om den stökiga uppladdningen inför Davis Cup: ”Ligger under sekretess”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige spelar Davis Cup-slutspel i Bologna nästa vecka. Man får göra det utan dopningsavstängde Mikael Ymer och Dragos Madaras som enligt uppgift utreds.

– Det ligger under sekretess, säger det svenska tennisförbundets generalsekreterare Christer Sjöö till SVT Sport om Madaras.

Sedan laget tog sig till slutspelet där världens 16 bästa nationer deltar har Mikael Ymer, 24, meddelat att han avslutat karriären. Så sent som i helgen kom uppgifter om att 25-årige Dragos Madaras utreds av tennisens integritetsenhet, ITIA. Han saknas nu av personliga skäl.

Blir du inte nyfiken att ta kontakt med Madaras när sådana här uppgifter dyker upp?

– Vi har kontakt med spelare och allt sådant här ligger under sekretess. I Madaras fall har han meddelat till vår kapten att han inte är med av personliga skäl och då är det upp till honom om han vill berätta, förklarar Sjöö.

Men med den här nya omständigheten kring Madaras gör ni inte en extra ansträngning för att få kontakt med spelaren och inte avvaktar de här personliga skälen?

– Vi har en löpande kontakt med ITIA eftersom vi gör ett ganska stort arbete årligen kring de här frågorna,inte minst när vi har internationella tävlingar på hemmaplan men det finns inga uppgifter från ITIA i det här läget.

”Han får kommentera det själv”

Inte heller förbundskaptenen Johan Hedsberg har försökt få någon förklaring av Madaras.

– Dragos har informerat att det är av personliga skäl och jag har nöjt mig med det och vill han så får han kommentera det själv, säger Hedsberg.

Trots tappet är det hoppfulla tongångar inför Davis Cup-slutspelet nästa vecka.

– Det är tråkigt att inte ha med vår etta och trea. Men vi har presterat bra när vi varit underdogs och jag ser fram emot matchen med tillförsikt, säger Christer Sjöö.

Mikael Ymer har en avstängning fram till januari 2025 på grund av brister i vistelserapporteringen men förbundet har inte släppt honom.

– Vi kommer att ha löpande kontakt med Mikael som gjort mycket positivt för svensk tennnis, inte minst i Davis Cup, säger Sjöö om 24-åringen.

Sveriges matcher i Davis Cup, Bologna:

Tisdag 12 september Sverige-Chile 15.00-21.00 SVT Play

Torsdag 14 september Sverige-Kanada 15.00-21.00 SVT Play

Söndag 17 september Sverige-Italien 15.00-21.00 SVT Play

Uttagna spelare:

Elias Ymer (rankad 170 i världen)

Leo Borg (343)

Karl Friberg (388)

André Göransson (72 i dubbel)

Filip Bergevi (1108) (184 i dubbel)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.