Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Domen visar att Mikael Ymer ljög för internationella skiljedomstolen Cas. Foto: Bildbyrån

Hela domen släppt: Mikael Ymer ljög vid två tillfällen

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella skiljedomstolen Cas har släppt hela domen kring Mikael Ymers dopningsavstängning. Där framkommer att Ymer ljög vid två av de tre tillfällen som uppmärksammats.

Ymer fälldes för brister i sin vistelserapportering där man ska meddela var man ska befinna sig under en timme per dygn för att kunna testas, enligt Wadas regelverk. Ymer fälls för tre missar under 2021.

ARKIV: Björkman om Ymer: Jag är chockad (25 aug)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Ymer meddelar att han avslutar karriären. Foto: Bildbyrån

Ymer har godkänt de två första missarna men bestridit den tredje där han inte rapporterade att han bytt hotell i samband med en turnering i Roanne, Frankrike, i november 2021.

Cas noterar att Ymer fått mejl kring ändringen av hotell som han inte reagerat på. Dessutom ringde dopningskontrollanten på två nummer som Ymer uppgett utan att få svar klockan 06.55. Kontrollanten ringde även Ymers agent utan att få svar. Ymer hävdar att han delegerat bort uppgiften att rapportera till sin agent men Cas skriver att han själv är skyldig till att rätt uppgifter förs in.

”Spelaren misslyckades med att agera på meddelandet om att hans hotell hade ändrats, inte heller kontrollerade han eller märkte avvikelsen mellan hans inlämnade uppgifter och namnet och adressen till hotellet där han skulle bo”, skriver Cas.

Åkte till Etiopien

Den första missen i april 2021 gällde att Ymer påstått att han stannat kvar i Barcelona för att titta på tennis istället för att vara i Sverige som han rappporterat till dopningsmyndigheter. ”I själva verket hade han rest till Etiopien”, skriver Cas i domen som är uppdelad i 177 punkter över 32 A4-sidor.

Vid den andra missen i augusti 2021 uppger Ymer att han tagit hand om sin lillebror som blivit sjuk och varit med honom hela natten och somnat när dopningskontrollanten kommit på besök. Cas konsterar dock att den yngre brodern vid tillfället var och spelade en turnering i Finland. ”Det betyder att hans förklaringar inte kunde vara korrekta”, skriver Cas om Ymer.

24-årige Ymer meddelade nyligen att han avslutat karriären.

SVT har sökt representanter för Ymer.

KLIPP: Mikael Ymer dopningsavstängd – detta har hänt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se sammanfattningen om vad som hänt med Mikael Ymer. Foto: Bildbyrån

Mikael Ymers väg till avstängning:

22 april 2021: Hävdade att han varit i Stockholm när han i själva verket varit i Etiopien.

10 augusti 2021: Hävdade att han tagit hand om sin sjuke lillebror i Stockholm. Lillebrodern spelade då en tennisturnering i Finland.

7 november 2021: Missade att rapportera att han bytt hotell vid en turnering i Roanne, Frankrike.

12 november 2021: Ymer underrättades av det internationella tennisförbundet ITF att han haft tre missar i sin vistelserapportering inom ett år, ett dopningsbrott.

26 november 2021: Ymers representant svarade och bestred den tredje missen med hotellet. Man erkände de två första missarna.

31 december 2022: ITF meddelade att de fortfarande såg hotellbytet som en miss i vistelserapporteringen.

24 februari 2022: Ärendet hänvisades till en oberoende tribunal. ITF försökte få Ymer att frivilligt avstå från spel men denne spelade på som vanligt.

8 juni 2022: Ett endagsförhör hölls inför mötet med den oberoende tribunalen.

23 juni 2022: Tribunalen kom fram till att Ymer inte varit slarvig och friade på hotellpunkten. ITF överklagade panelens beslut.

9 februari 2023: Internationella skiljedomstolen Cas kallade ITF och Ymers team till en utfrågning i Lausanne.

25 april 2023: Parterna fick lägga fram sina bevis i Lausanne: Mikael Ymer, advokaten Howard Jacobs, rådgivaren Manfred Löfvenhaft och agenten Marijn Bal deltog från svenskens sida.

17 juli 2023: Cas meddelade domen på 18 månaders avstängning från detta datum. Alla resultat och prispengar från 7 november 2021 ströks och drogs in.

31 augusti 2023: Cas lade ut domen i sin helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.