Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simona Halep kommer att överklaga dopningsavstängningen. Foto: AP/Bildbyrån

Simona Halep efter dopningsavstängningen: ”Det är en stor orättvisa det som händer”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är chockad och det är en stor orättvisa det som händer. Jag har aldrig dopat mig.

Orden kommer från tennisstjärnan Simona Halep, som stängts av för dopning, i en ny intervju.

Se intervjun med Halep i spelaren ovan.

Tennisstjärnan Simona Halep, 31, har stängts av i fyra år efter det positiva dopningsprov hon lämnade under förra årets US Open.

Den tidigare världsettan testade positivt för substansen Roxadustat, en form av bloddopning. Hon stängdes av tillfälligt i ett år. Sedan dess har hon även anklagats för oegentligheter i sitt biologiska pass, vilket innebär två brott mot dopningsregelverket.

Häromdagen kom ITIA, Internation Tennis Integrity Agency, med beskedet att Halep stängs av i fyra år, från att hennes tillfälliga avstängning inleddes, 7 oktober 2022. Hon kan därmed komma tillbaka till spel i oktober 2026.

– Mina blodtester var negativa och man hittade inga förbjudna substanser. De hittade bara en liten mängd Roxaduxat i ett urinprov. Nu måste jag gå till CAS och jag kommer överklaga den här domen som är helt oförståelig för mig. Jag hoppas att sanningen kommer fram och jag kommer kämpa hela vägen för att bevisa det, säger Halep i en intervju från AP.

Simona Halep har under sin aktiva karriär vunnit två grand slam-titlar, Franska öppna 2018 samt Wimbledon 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.