Det har varit krävande för toppseedade belarusiskan Aryna Sabalenka att anpassa sig till den höga höjden. Foto: TT

Höga höjden i WTA-slutspelet ger problem: ”En chock”

Uppdaterad
Publicerad

WTA-slutspelet i Guadalajara inleds i kväll. Att den mexikanska orten ligger på 1500 meters höjd har gett spelarna problem.

– Jag blev chockad över att jag inte kunde kontrollera någonting, säger toppseedade Aryna Sabalenka.

Den höga höjden gör det svårt att andas och att kontrollera bollbanan. Flera av de åtta spelarna, de bästa i världen, som kvalificerat sig har kommit till Guadalajara i mycket god tid för att  anpassa sig till förhållandena.

– Första dagen som jag kom hit, jag ska inte säga att jag blev överraskad, jag blev chockad över att jag inte kunde kontrollera någonting, säger den belarusiska världstvåan Aryna Sabalenka enligt Reuters.

– Jag hade svårt att hitta den rätta strängningen till en början men lyckades hitta det perfekta trycket. Jag fick pröva mig fram och känner mig bättre och bättre för varje dag, säger Sabalenka som varit sjuk i covid-19 men nu vaccinerat sig.

– Förhoppningsvis är jag säker nu för jag vill inte vara i karantän mer. Det är inte så kul, säger hon.

Muguruza: ”Aldrig upplevt något liknande”

Den tvåfaldiga Grand Slam-vinnaren Garbine Muguruza har spelat i Mexiko flera gånger men aldrig i sådana här förhållanden.

– Det är besvärligt att anpassa sig till de här förhållandena. Jag har aldrig upplevt något liknande. Det är svårt att kontrollera bollbanan och att spela på så här hög höjd. Det är tufft men det är tufft för alla, säger spanjorskan.

Turneringen skulle avgjorts i Shenzhen, Kina, men flyttades på grund av pandemin.

Klockan 21.00 svensk tid inleds turneringen med Barbora Krejcikova mot Anett Kontaveit i grupp Teotihuacan (en arkeologisk plats som finns med på Unescos världsarvslista).

Till spelschemat.

WTA-slutspelet:

Grupp Chichen Itza:

Aryna Sabalenka, Belarus

Iga Swiatek, Polen

Maria Sakkari, Grekland

Paula Badosa, Spanien

Grupp Teotihuacan:

Barbora Krejcikova, Tjeckien

Karolina Pliskova, Tjeckien

Garbine Muguruza, Spanien

Anett Kontaveit, Estland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.