Peng Shuai under WTA-turneringen i England 2018. Foto: Bildbyrån

Nya löftet – ska få träffa tennisstjärnan i januari

Uppdaterad
Publicerad

Den Internationella Olympiska Kommitténs videosamtal med försvunna Peng Shuai kritiserades av WTA och Amnesty.

Nu har man fört ett nytt videosamtal med den kinesiska tennisstjärnan, och planerar att träffa henne i januari.

Internationella olympiska kommittén (IOK) hade på onsdagen ett nytt videomöte med Peng Shuai och planerar att träffa den tidigare dubbelvärldsettan i tennis och trefaldiga olympiern i januari, skriver IOK på sin webbplats.

Beskedet kommer dagen efter att damtouren WTA meddelat att de ställer in sina tävlingar i Kina efter frågetecken kring 35-åriga Shuais hälsa och frihet sedan hon anklagat en högt uppsatt medlem för Kinas kommunistparti för sexuella övergrepp.

”Vi delar samma oro som många andra människor och organisationer”, skriver IOK.

IOK samtalade med Peng Shuai i ett videomöte för knappt två veckor sedan. Flera tennisstjärnor och organisationer har däremot inte accepterat videon som en garanti för kinesiskans hälsa.

Stjärnornas stöd

På onsdagskvällen svensk tid meddelade WTA, damernas professionella tennistour, att man ställer in sina planerade tävlingar i Kina och Hongkong efter kontroversen kring Peng Shuai.

Detta efter att den tidigare världsettan i dubbel försvunnit från offentligheten sedan hon den 2 oktober anklagat en medlem av Kinas kommunistparti för sexuellt övergrepp.

WTA:s besked om bojkott stöttas av det Svenska tennisförbundet och flera internationella stjärnorna.

”Modigt beslut av Steve Simon (vd) och WTA där de sätter principer före $ (dollar)”, skriver Martina Navratilova på Twitter.

”Jag applåderar Steve Simon och WTA:s ledning för att ha tagit stark ställning och för att försvara mänskliga rättigheter i Kina och runt om i världen. WTA står på rätt sida om historien gällande hjälp till våra spelare”, skriver Billie Jean King, som på 60-, 70- och 80-talet stred för jämställdhet inom tennisen, på Twitter.

– Jag stödjer WTA:s linje helt eftersom vi inte har tillräckligt med information om Peng Shuai och hennes välmående, sade Novak Djokovic i samband med Davis Cup-slutspelet i Madrid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.