Foto: TT

IOK träffar försvunna tennisspelaren under OS

Uppdaterad
Publicerad

Internationella olympiska kommittén (IOK) ska träffa den försvunna kinesiska tennisspelaren Peng Shuai i samband med OS i Peking.

”Det ser jag fram emot”, säger hon enligt ett uttalande.

IOK säger till AFP att man haft kontakt med Peng ett antal gånger sedan man första gången fick kontakt med henne i november, senast i förra veckan enligt IOK:s presstalesperson. Vid dessa samtal ska hon ha sagt att hon ser fram emot de olympiska vinterspelen i Peking och att hon ska följa tävlingarna och de kinesiska deltagarna.

Hon säger också, enligt IOK, att hon ser fram emot att träffa IOK:s ordförande Thomas Bach och Emma Terho, ordförande i de aktivas kommitté, under spelen.

Peng skrev i höstas i sociala medier att hon utnyttjats sexuellt av en före detta kinesisk toppolitiker. Efter en liten stund raderades meddelandet och Peng försvann. Det är oklart vad som har hänt med den förra världsettan i dubbel och tennisvärlden har inte lyckats få kontakt med henne. Bland annat har damtennisorganisationen WTA uttryckt att det fortfarande inte finns handfasta bevis på att 36-åringen är i säkerhet och får uttrycka sig fritt.

IOK-basen Thomas Bach pratade första gången med Peng i november, genom ett videosamtal, och IOK gick sedan ut med att tennisstjärnan var i säkerhet och mådde bra. Det ledde till anklagelser att Bach handlade för att skydda OS-värden i Peking.

KLIPP: Osaka om Peng Shuai: ”En situation som vi behöver ha mer information om” (17 januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.