Turneringen backar efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Först var tröjorna förbjudna.

Nu får publiken stötta Peng Shuai.

– Ja, så länge de inte kommer i grupp för att störa utan är fridsamma, säger tävlingschefen Craig Tiley.

Tidigare under grand slam-turneringen Australian Open har de i publiken med specialtryckta-tröjor för att stödja Peng Shuai, kinesisk tennisstjärna som försvann efter hon anklagat tidigare vice premiärministern Zhang Gaoli för att ha utsatt henne för sexuella övergrepp, stoppats av arrangören Tennis Australia. Med motiveringen att de inte tillåter kommersiella eller politiska budskap.

Men efter kritik ändrar sig arrangören. Och åskådarna som vill, kan nu öppet visa sitt stöd. Något som välkomnas av människorättsaktivisten Drew Pavlou.

”Fortfarande inte i säkerhet”

– Förhoppningsvis kommer människor i Kina, på det kinesiska fastlandet, att se tusentals bära dessa Peng Shuai-tröjor på Australian Open och då veta att hon fortfarande inte är i säkerhet, säger han till AFP.

Det är fortfarande oklart vad som hänt den tidigare världsettan i dubbel, damtennisorganisationen WTA har uttryckt att det fortfarande inte finns handfasta bevis på att 36-åringen är i säkerhet och får uttrycka sig fritt. Hon har synts på bilder där hon sitter i ett videomöte tillsammans med internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach.

KLIPP: 60 sekunder: Detta har hänt i fallet om försvinnandet av tennisstjärnan Peng Shuai (21 november 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.