Foto: Scanpix

James Blake överfallen av polis

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta tennisspelaren James Blake blev i onsdags helt oprovocerat överfallen av en polis – nu har övervakningsfilmen släppts. ”Det var definitivt läskigt och helt galet”, sa han direkt efter händelsen till New York Daily News.

Utanför sitt hotell på Manhattan stod James Blake och väntade på en taxi som skulle ta honom till US Open, när han plötsligt blev överfallen. Blake som kanske är mest känd, för den svenska publiken, för att ha vunnit Stockholm Open två gånger.

– Polisen tacklade ner mig, satte handklovar på mig och lät mig sitta på trottoaren där alla kunde se mig i tio minuter, innan hans fyra poliskollegor insåg att han hade tagit fel.

Polisen som överföll Blake ska, enligt nyhetsbyrån AP, ha en historia av anmälningar för övervåld.

 – Samtidigt som jag förutsätter att de flesta poliser är dedikerade sitt jobb och att göra det på rätt sätt, vet jag samtidigt att det som hände mig inte är ovanligt, säger Blake i sitt vittnesmål.

Samtliga poliser som var inblandade var vita män och Blake fick frågan om misstaget kunde ha något att göra med hans hudfärg.

– Jag vet inte om det är så enkelt. För mig var det helt enkelt onödigt övervåld, oavsett vilken hudfärg jag har.  Personligen tror jag att min hudfärg spelade roll, men oavsett så finns det ingen anledning för någon att göra så, säger han.

Blake krävde direkt en formell ursäkt från polisen, vilket han också fick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.