Novak Djokovic. Foto: TT

Ministerns svar till Djokovic: ”Ditt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovics pappa kallade vaccinkravet under Australian Open för ”utpressning”.

Nu svarar Martin Pakula, idrottsminister i delstaten Victoria.

– Det handlar om ditt ansvar gentemot samhället som välkomnar dig, säger han.

Srdjan Djokovic, den serbiske världsettans pappa, uttryckte skarp kritik mot att tennisspelarna som ska delta i grand slam-turneringen Australian Open måste vara fullvaccinerade.

Novak Djokovic har vägrat berätta huruvida han är vaccinerad eller inte.

– Under den här utpressningen och de här förhållandena, så kommer han (Novak Djokovic) troligen inte att spela. Jag skulle inte göra det, sade hans pappa.

Men delstaten Victorias idrottsminister Martin Pakula motsätter sig att det skulle röra sig om någon form av utpressning.

– Om du är en internationell tennisspelare, eller internationell idrottare av något slag, så handlar det om ditt ansvar gentemot samhället som välkomnar dig, säger han.

– Det handlar inte om utpressning, det handlar om att se till att Victoria är skyddat.

Hoppas på spel trots vaccinkrav

Idrottsministern håller tummarna för att Djokovic väljer att spela i Melbourne trots vaccinkravet.

– Jag vill göra det klart att jag hoppas att Novak Djokovic vaccinerar sig och att han spelar Australian Open. Men om han väljer att inte göra det, så är det en fråga för honom, säger Martin Pakula.

Djokovic är regerande mästare i Australian Open och har vunnit turneringen nio gånger i karriären. Han står på totalt 20 grand slam-titlar – lika många som Roger Federer och Rafael Nadal.

Australian Open inleds den 17 januari.

KLIPP: Djokovic kan stoppas från att komma in till Australien (19/10 – 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.