Ilie Nastase, till vänster, och Tjeckiens utrikesminister Lubomir Zaoralek, vid tillkännagivandet i Prag om den nye diplomaten i Rumänien. Foto: TT.

Nastase får nytt jobb som diplomat

Uppdaterad
Publicerad

Tennisens evige ”bad boy” Ilie Nastase har oväntat fått ett nytt jobb. Han ska bli Tjeckiens hederskonsul med stationering i Constanta vid Svarta havet, Rumänien.

– Det är en stor ära. Mitt land gav mig inte den här chansen men ni gjorde det, säger den 71-årige rumänen som är avstängd från all tennis till 2021 för olämpligt beteende vid Fed Cup i år, enligt AP.

Den förre världsettan med två Grand Slam-segrar portades från Franska öppna i Paris och bjöds inte in till den kungliga läktaren i Wimbledon tidigare i år.  

Träffade utrikesministern personligen

Nastase befinner sig i Prag för Laver Cup, som står utanför internationella tennisförbundets sanktioner, och tackade ja efter ett möte med Tjeckiens utrikesminister Lubomir Zaoralek.   

Zaoralek, som själv är ett stort fan av tennis, känner mycket väl till Nastases rykte men tvekade inte.                                       

– Nastase kommer att förstå sitt ansvar som diplomat och att gå från sporten kommer att bli en succé, säger Lubomir Zaoralek.

Borg och McEnroe coachar samtidigt med storfilmen

Nastase har även en stark koppling till svensk idrottshistoria då han förlorade Wimbledonfinalen 1976 när Björn Borg tog sin första titel i gräsklassikern i London.  

När Borg gifte sig med Patricia Östfeldt i Ingarö kyrka 2002 var Nastase där som en av gästerna med Amalia Teodoesescu, som han var gift med mellan 2004 och 2010.

Borg finns också på plats i Prag som Europas lagledare i premiärupplagan av den nya storturneringen Laver Cup, tennisens svar på golfens Ryder Cup. ”Övriga världen” leds av John McEnroe. Deras rivalitet och vänskap visas just nu på biograferna i storfilmen ”Borg”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.