Naomi Osaka har visat ett stort engagemang för Black Lives Matter och burit namn på offer på sina munskydd. Foto: TT

Osaka: ”Poängen är att få folk att börja prata”

Uppdaterad
Publicerad

Naomi Osaka sporrades av sitt engagemang i Black Lives Matter för att nå sin andra titel i US Open.

– Allt det jag gör utanför banan påverkar mig på samma sätt på banan, säger Osaka.

22-åriga Naomi Osaka bar ett nytt namn på en svart person utsatt för polisvåld på sitt svarta munskydd för varje match hon spelade i US Open. Det blev totalt sju afroamerikaners namn på maskerna.

Osaka fick frågan efteråt vad hennes syfte var och ställde en motfråga.

Corona och idrott

– Vad var det för budskap du fick? frågade Osaka enligt Reuters och fortsatte:

– Poängen är att få folk att börja prata, förklarade japanskan, som sedan tidiga barnaår bor i USA. Hennes mamma är från Japan och pappan från Haiti.

– Allt det jag gör utanför banan påverkar mig på samma sätt på banan, sade Osaka som hade som mål att få bära så många personers namn på maskerna som möjligt och få största möjliga uppmärksamhet.

Inför nattens match stod det ”Tamir Rice” på masken. Han var tolv år och höll i en leksakspistol då han sköts till döds av polis i Cleveland 2014.

Skulle vilja träffa familjerna

Osaka har fått respons från familjerna till offren på sina masker och skulle gärna vilja träffa dem personligen och föra ett samtal.

– Jag lär mig via erfarenheter. För mig är det viktigt att ta del av människors upplevelser och dela deras historier, sade Osaka.

Osaka hyllas av pionjären Billie Jean King, 76, (US Open-området i New York heter USTA Billie Jean King Nationals Tennis Center).

– Det är mer än 50 år sedan som idrottare som Muhammad Ali, John Carlos, Tommie Smith och de Ursprungliga 9 inom damtennisen stod upp och använde idrotten, sina röster och agerade för att förändra mänskligheten, sade King.

Naomi Osaka vann på den största arenan Arthur Ashe-stadion, med plats för 23771 åskådare, i nattens final mot Victoria Azarenka. Ashe blev första svarta spelare att vinna US Open – 1968 som amatör. Ashe vann tre Grand Slam. Han avled 49 år gammal i aids 1993 efter att ha fått en blodtransfusion i samband med en hjärtoperation.

SE MER: Se matchbollen när Osaka vann

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet