Simona Halep och Serena Williams Foto: Bildbyrån

Pengaregn över damtennisen – historiska 46 miljoner till vinnaren

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic fick 28 miljoner kronor för besväret när han vann Wimbledon i juli.

Nu erbjuder en turnering i kinesiska Shenzhen den högsta prissumman någonsin genom tennishistorien.

Det är Serena Williams, Simona Halep och övriga damspelare på WTA-touren som har chansen att kamma hem pengarna.

Debatten om prispengar har pågått under lång tid och berör egentligen alla sporter.

I golfens värld ger en seger i herrarnas British Open drygt 18 miljoner. Damernas dito har en segerpremie på cirka 6,4 miljoner kronor.

När de amerikanska fotbollsdamerna för en knappt månad sedan tog hem VM i Frankrike vann de totalt cirka 38 miljoner kronor. De franska herrlandslaget som fick 367 miljoner kronor att dela på.

Högsta prissumman någonsin

Inom tennisen bryter nu WTA-turneringen i kinesiska Shenzhen ny mark. Turneringen som spelas i årsskiftet december-januari erbjuder vinnaren 4,75 miljoner dollar, motsvarade cirka 46 miljoner svenska kronor, rapporterar CNN.

– Som professionell tennisspelare är vi väldigt lyckliga som tjänar pengar på att utöva den idrott vi älskar, och att bli belönad så bra för det är ett riktigt privilegium. Hatten av för alla fantastiska spelare som under åren gjort tennisen så populär bland fans över hela världen, säger den nuvarande världsettan Ashleigh Barty till kanalen.

Det skulle innebära den högsta prischecken någonsin genom tennishistorien, damer som herrar. Som jämförelse drog Novak Djokovic och Simona Halep in 28 miljoner kronor när de vann Wimbledon i juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.