Tennisspelaren Rebecca Peterson i Falkenberg tidigare i juli. Arkivbild. Foto: TT

Rebecca Peterson: Dumt med för höga förväntningar

Uppdaterad
Publicerad

På måndag återstartar WTA-touren med Italien som första stopp efter en coronapaus på drygt fyra månader.

På plats i Palermo möttes Rebecca Peterson, 24, direkt av rigorös säkerhet.

– De har verkligen sett till så att vi ska känna oss så säkra som möjligt, säger hon till TT.

Det är en spelsugen Rebecca Peterson som landat i italienska Palermo inför den första WTA-turneringen sedan mars månad.

Den 24-åriga svenskan har under pandemin kunnat rehabilitera en krånglande disk i ryggen som hållit henne borta från tennisbanan i perioder. Coronauppehållet har därför gett välbehövlig tid för återhämtning.

– Den har varit väldigt betydelsefull för mig. Nu har jag fått tid att återhämta mig och göra mig mer eller mindre skadefri. Det känns väldigt bra, säger hon till TT.

Peterson, rankad 44 i världen, spelade en Sverigeturnering i Falkenberg för några veckor sedan som hon vann. Att börja spela matcher igen har inte varit helt enkelt.

– Det svåra är att träning aldrig är som match och det tar tid för kroppen att vänja sig. Det är lite mer anspänning och påfrestning på kroppen, men jag är väldigt nöjd med att jag fick några matcher i Sverige och det kändes bra.

Testas var fjärde dag

Resan till Palermo är den första som Peterson och hennes tränare och pappa Mart gör sedan coronapandemin satte stopp för allt spel. På måndag inleds turneringen som pågår mellan 3 och 9 augusti. I startfältet finns bland andra topp 20-spelarna Petra Martic, Kroatien, och Marketa Vondrousova, Tjeckien.

– Det känns väldigt skönt att kunna dra i gång igen och tävla. Det är många som är spelsugna nu eftersom vi inte tävlat på väldigt länge. Det är ett väldigt tufft startfält, men det är kul att så många som möjligt är med och vill spela. Jag ser bara fram emot det, men det vore dumt att sätta superhöga förväntningar på sig själv. Det är viktigt att förbereda sig och spela så bra som möjligt, säger Peterson.

Så fort spelarna anländer till tennisklubben i den sicilianska huvudstaden möts de av personal i full skyddsutrustning som testar alla aktiva och funktionärer för corona. De så kallade PCR-testen – som används för att undersöka om en individ har en pågående infektion av covid-19 – görs sedan återkommande var fjärde dag.

– Man testar sig när man kommer hit och sen får man se om man är positiv eller negativ. När man är negativ får man träna och spela, men så fort det visar sig att man fått viruset får man inte spela. De har verkligen sett till så vi ska känna oss så säkra som möjligt.

Reser till USA

TT: Känner du någon oro över att åka ut och resa i världen igen?

– Jag känner lite både och. Det är ändå väldigt många på touren som är i riskzonen, kanske inte så många spelare, men de personer som är i ett team kan vara i riskzonen. Sedan är det också lite svårt för om man blir sjuk ska man sitta i karantän. Det är ändå positivt att touren lyckats dra i gång och att vi kan känna oss så säkra som möjligt.

Efter turneringen i Palermo väntar två tävlingar i USA i form av Cincinnati och US Open.

”Upp till var och en”

Trots att flera spelare på touren har bestämt sig för att stå över tävlingarna i USA är Peterson en av dem som ändå tänker åka över Atlanten.

– Man får se hur det kommer utvecklas, men som det ser ut nu kommer jag åka dit.

TT: Hör du hur snacket går bland dina konkurrenter och kollegor?

– Jag tror att väldigt många i ens team befinner sig i riskzonen. Många spelare vill inte utsätta sitt team, det är inte värt risken. Men sedan är det upp till var och en hur man känner. Men jag kommer i så fall åka dit med min pappa.

ARKIV: Rebecca Peterson om inställt Wimbledon: ”Väldigt trist” (1 april 2020)

Fakta: Rebecca Peterson

Född: den 6 augusti 1995 (24 år).

Världsrankning (singel): 44.

Meriter (singel): Två segrar på WTA-touren, i Nanchang och Tianjin, båda 2019.

Grand slam-historia: Åtta spelade turneringar, som bäst till tredje omgången, i US Open i fjol.

Aktuell: Tillbaka på WTA-touren efter coronauppehållet. Svenskan är dessutom äntligen skadefri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.