Karolina Pliskova. Foto: TT Nyhetsbyrån

Pliskova övertygade när US Open inleddes

Uppdaterad
Publicerad

Förstaseedade Karolina Pliskova tog inte på sig några silkesvantar när hon inledde US Open-tennisen mot ukrainskan Anhelina Kalinina. Tjeckiskan vann i raka set, 6–4, 6–0.

28-åriga Pliskova, känd för sin starka serve, hade visserligen okaraktäristiskt svårt med just detta moment i första set, men tog trots flera dubbelfel hem det med 6–4.

I andra set var det däremot inget snack. Pliskova, finalist i US Open 2016, vann alla poäng i sin förstaserve och gav inte Kalinina en chans. Sex game senare var matchen över och Pliskova gick vidare med 6–4, 6–0.

– Jag tycker nog att mitt spel var ganska bra för att vara i förstarundan, säger världstrean, som jagar sin första US Open-titel, efter segern.

Den amerikanska grand slam-turneringen spelas inför tomma läktare på grund av coronapandemin, och det var därför en märklig stämning när turneringen inleddes på måndagen. För Pliskova var saknaden av fansen inne på centercourten Artur Ashe Stadium påtaglig.

– Självklart föredrar jag att ha publik runt mig, säger Pliskova.

Segraren från 2016, tyskan Angelique Kerber, är också vidare efter raka set 6-4, 6-4 mot Ajla Tomljanovic.

”Coco” Gauff föll direkt

16-åringen, som under normala år spelar med stort publikstöd, föll i tre set mot 31-rankade Anastasija Sevastova. För Sevastova var det första segermatchen i år, för Gauff den första förlusten i en förstaomgång i en grand slam-turnering. I debuten, Wimbledon i fjol, tog hon sig till fjärde omgången i Wimbledon, vilket hon även gjorde i Australian Open i januari. Och här i US Open hade hon en plats i tredje omgången att försvara.

Men lettiskan tog kommandot i den slarvigt spelade matchen och ledde 6–3, 4–2 när Gauff vaknade till och kämpade fram ett avgörande set. Där räddade hon tre matchbollar innan Sevastova kunde ta hem avgörande set med 6–4.

– Jag älskar att vara här, till och med i bubblan. Jag älskar atmosfären, det spelar ingen roll hur det är nu, jag har så fina minnen från tidigare, säger Sevastova, semifinalist 2018, i sin segerintervju.

MER TENNIS: Stjärnorna om årets US Open

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.